Хрватски возови ће пребацивати мигранте из Шида у Славонски Брод

ОД СРЕДИНЕ СЕПТЕМБРА - КРОЗ ХРВАТСКУ ПРОШЛО ПРЕКО 290.000 ЉУДИ

СА БЛИСКОГ ИСТОКА

        ОД избијања избегличке кризе средином септембра, кроз Хрватску је на путу према западним државама Европе прошло више од 290.000 избеглица и миграната с Блиског Истока, показују најновији подаци хрватског Министарства унутрашњих послова.

        Од прошле поноћи до 9 сати ујутро у Хрватску је из Србије ушло 2. 473 избеглица и миграната, а тренутно их је у привременом прихватном центру у Опатовцу 2.792. И даље се очекује велики притисак избегличког таласа из Србије.

        По доласку у Хрватску, регистрације и пружања прве помоћи у Опатовцу, избеглице се организовано возом и аутобусима пребацују до словеначке границе, одакле се упућују према Шентиљу, на граници с Аустријом. Тамо су и даље велике гужве и неколико хиљада људи у тешким условима чека на улазак у ту државу. Због дугог чекања, тамо је протеклих дана било напето, а више пута долазило је и до пробијања ограде и надгуравања с полицијом.

        Волонтери су се жалили да нема довољно хране и воде.

        У понедељак у Славонском Броду треба да почне рад зимски прихватни центар, а избеглице ће, уместо досадашњег улаза преко подручја Бапске, из Србије стизати хрватским возом из Шида.

        Сличан споразум понуђен је и Словенији, односно да хрватски воз превози избеглице до Шентиља, али се о томе још преговара.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари