Путин у Њујорку разговарао са Абеом, Кастром, Роханијем, Столтенбергом и Давутоглуом

РАУЛА КАСТРА ЗАМОЛИО ДА ПОЗДРАВИ „КОМАНДАНТА ФИДЕЛА“

И НАЈАВИО ЗАЈЕДНИЧКЕ ПРОЈЕКТЕ

Шинзо Абе и Владимир Путин

  • ШИНЗО АБЕ: „Поново сам изабран са председника Либерално-демократске партије Јапана, и сада имамо чврст темељ за даље разматрање проблема закључења мировног споразума са Владимиром (Путином). А ја сам спреман да уложим напоре за даљи развој наших односа“
  • ХАСАН РОХАНИ: Данас у свету већ сви схватају да ће се без решавања проблема Блиског Истока ти проблеми прелити на друге у регионе, да ће обухватити цео свет. Улога наше две земље, Русије и Ирана, има изузетан значај за безбедност у региону

        РУСИЈА и Јапан имају све претпоставке за повећање робне размене, чији се обим у последње време смањио, изјавио је председник РФ Владимир Путин.

        „На почетку разговора желим да истакнем да је приметно извесно оживљавање наших контаката у различитим областима. Први пут у последњих неколико година одржано је заседање међувладине комисије“ - рекао је Путин у понедељак током сусрета с премијером Јапана Шинзом Абеом.

        Он је додао да се одржавају и контакти на нивоу секретара савета безбедности две земље. „Али, нажалост, робна размена се смањила, иако сам уверен да постоје и добре могућности, и постојање великог броја заједничких пројеката најбоља су потврда тога“ - казао је председник РФ.

        Абе је изјавио да намерава да мирно разматра с председником РФ питање закључења мировног споразума.

        „Поново сам изабран са председника Либерално-демократске партије Јапана, и сада имамо чврст темељ за даље разматрање проблема закључења мировног споразума са Владимиром (Путином). А ја сам спреман да уложим напоре за даљи развој наших односа“ - рекао је Абе током сусрета с Путином.

        Путин је у Њујорку разговарао и са председником Ирана Хасаном Роханијем и потом нагласио да је Русија изузетно задовољна сарадњом са Техераном у различитим областима.

        „Што се тиче наше међусобне сарадње, изузетно смо задовољни њом и на међународној сцени, и у борби против тероризма, у сфери безбедности, и нашом сарадњом на различитим колосецима, укључујући рад у цивилној нуклеарној енергетици, па све до великих пројеката о којима много говоримо у последње време“ - изјавио је Путин на почетку сусрета са Роханијем „на маргинама“ Генералне скупштине УН.

        Ирански председник је истакао да се односи између две земље у последње две године крећу „узлазном линијом“ и да се темпо развоја односа повећава. Рохани је подсетио на посао који је урађен у оквиру „шесторке“ везано за ирански нуклеарни програм и на успешан завршетак тог посла.

        „Не сумњам да ће ти договори отворити пут развоју наше сарадње у научно- техничкој и другим областима“ - рекао је он.

Хасан Рохани и Владимир Путин

        Рохани је истакао и да су две земље имале добре консултације о регионалним проблемима. „Данас у свету већ сви схватају да ће се без решавања проблема Блиског Истока ти проблеми прелити на друге у регионе, да ће обухватити цео свет. Улога наше две земље, Русије и Ирана, има изузетан значај за безбедност у региону“ - казао је Рохани.

        Путин је изразио саучешће Роханију поводом трагедије у Меки, у којој је погинуло више од 200 држављана Ирана.

        Руски лидер се срео и са  председником Државног савета Кубе Раулом Кастром и замолио га да пренесе његов поздрав „команданту Фиделу Кастру“.

        „Дозволите ми да Вас срдачно поздравим. Пренесите поздрав команданту Фиделу. Надам се да је доброг здравља“ - казао је Путин.

        Раул Кастро је честитао Путину на говору који је одржао на Генералној скупштини УН. „Вашем говору су аплаудирали неколико пута“ - нагласио је председник Државног савета Кубе.

        Он је рекао да је, између осталих, слушао и говоре председника САД и Кине. „Наравно, уочио сам разилажења у та три говора“ - истакао је Кастро.

        На крају протоколарног дела састанка, Кастро је у присуству новинара изјавио да је срећан због сусрета с руским лидером и да му неће одузети много времена.

        Заседање руско-кубанске међувладине комисије биће одржано ускоро, саопштио је Владимир Путин.

         „Имамо много интересантних пројеката у енергетици, машиноградњи, свемиру, у свакој од тих области можемо да постигнемо озбиљне резултате“ - казао је Путин.

        Он је истакао да је веома срећан што види Раула Кастра и да разговара о свим областима сарадња.

        Кастро је истакао да се односи између две земље „развијају добро и јачаће и убудуће“.

        „Наши односи без сумње могу да настављају да јачају“ - цитира Кастра агенција Prensa Latina. Према наводима ове агенције, шеф руске државе је, говорећи о предстојећем заседању руско-кубанске међувладине комисије, изразио увереност у способност две земље да заједнички постижу важне резултате.

        Поред низа билатералних састанака, председник РФ Владимир Путин је „на маргинама“ Генералне скупштине УН у Њујорку кратко разговарао и са генералним секретаром NATO Јенсом Столтенбергом, као и краљем Саудијске Арабије Салманом Бен Абдел Азизом ал Саудом.

        Краће сусрете имао је и с премијером Турске Ахметом Давутоглуом и шефовима међународних организација који учествују у заседању.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари