Немачка земљама које одбијају квоте прети затварањем „структурних фондова ЕУ“

ДЕ МЕЗИЈЕР: „МОРАМО ДА РАЗГОВАРАМО И О ТОМЕ КАКО ДА СЕ ИЗВРШИ ПРИТИСАК“

  • Шефица ЕУ-дипломатије Федерика Могерини оценила да размимоилажења унутар уније поводом миграната доводе у питање „међународну репутацију ЕУ“

        НЕМАЧКИ министар унутрашњих послова Томас де Мезијер најавио је данас могућност смањења структурних фондова ЕУ за чланице које одбијају да прихвате предложене квоте о расподели избеглица у Европи.

        „Морамо да разговарамо и о томе који су начини да се изврши притисак“, рекао је Де Мезијер за немачку телевизију ZDF.

        Земље које одбијају да прихвате квоте за расподелу избеглица су често земље које добијају значајан део европских структурних фондова, рекао је министар и изразио жаљење због недовољне солидарности.

        Министри правосуђа и полиције Европске уније синоћ у Бриселу нису успели да се договоре расподели придошлих 120.000 избеглица.

        Де Мезијер је синоћ рекао да начелни договор постоји, али ће коначно морати да се усвоји на новом састанку 8. октобра.

        Француски министар полиције Бернар Казнев рекао је да су међу земљама које не желе да се укључе у процес солидарности Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка.

        Немачка, која очекује да ће ове године примити између 800.000 и милион тражилаца азила, у недељу је увела поновну контролу граница.

        Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел јуче је изјавио да његова земља очекује милион миграната у овој години, чиме је претходна процена повећана за 200.000.

        Министар унутрашњих послова данас је међутим рекао да не би желео да мења раније процене.  

        Шефица ЕУ-дипломатије Федерика Могерини оценила је да размимоилажења унутар уније поводом миграната доводе у питање „међународну репутацију ЕУ“.

        Бета - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари