РПЦ: Одлука САД о истополним браковима је мењање законом - Божјих и природних закона

ЧАПЉИН: ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ХОМОСЕКСУАЛНИХ БРАКОВА ЈЕ БЕЗБОЖНИЧКА И ГРЕШНА

Всеволод Чапљин

  • СТАВ РУСКЕ ЦРКВЕ: „Брак је непролазна појава која је створена од стране Бога и уткана у човекову природу. Брак има одређену природу јер је створен од стране Бога, пре свега, не као правни простор за реализацију права, већ да мушкарац и жена у заједници љубави дају живот деци и васпитавају их“

        РУСКА православна црква замолила је све присталице америчког државног устројства да се замисле о последицама одлуке донете у САД о легализацији истополних „бракова“.

        „Људи који се одушевљавају „демократијом на амерички начин“ и покушавају да је помире с традиционалним вредностима после овакве одлуке треба добро да се замисле“ - рекао је агенцији Интерфакс шеф Одељења Светог Синода РПЦ за односе цркве и друштва протојереј Всеволод Чапљин.

        Он је позвао да се обрати пажња на то какве вредности „покушавају да нам донесу заједно с америчким моделом друштвеног и државног устројства“.

        „Могу да вам говоре да не желе да вас терају да прихватите такву безбожничку и грешну ствар као што су истополни „бракови“ - казао је свештеник. - Схватите да заправо желе да вам одузму право да живите у складу с вером, да вам одузму душу, да вам одузму могућност да градите живот вашег друштва и ваше државе у складу са вечним и непроменљивим, Богом даним моралним законима“.

        У конкретном случају, Чапљин је највише забринут тиме што садашње америчко руководство покушава да „наметне свој противприродни и постљудски поглед на брак другим земљама“.

        Представник Руске цркве је подсетио како је пре неки дан судија Врховног суда САД Ентони Кенеди, који је говорио у име већине судија које су донеле ту одлуку, рекао да истополни парови теже да имају исти такав правни третман према својој заједници као и парови различитих полова. Судија је такође тврдио да се природа брака састоји у следећем: два човека заједно могу да стекну слободе, између осталог, слободу изражавања, приватности и духовности, независно од сексуалне оријентације.

        „Такав однос према браку је више него зачуђујући - истакао је Чапљин. - Брак није само правна конструкција, то није само место где се реализују права“.

        Он је указао да „брак има одређену природу јер је створен од стране Бога, пре свега, не као правни простор за реализацију права, већ да мушкарац и жена у заједници љубави дају живот деци и васпитавају их“.

        „Брак је непролазна појава која је створена од стране Бога и уткана у човекову природу“ - нагласио је Чапљин. - И, како је прецизно приметио православни публициста Сергеј Худијев, покушавати променити га правном одлуком је исто што и покушавати променити таквом одлуком природне законе“.

        Врховни суд САД је 26. јуна легализовао истополне бракове у свим државама. Амерички председник Барак Обама подржао је одлуку суда. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари