Грузијски митрополит: У Украјини нема праве вере - зато има три православне цркве

НИЈЕ СЛУЧАЈНО РЕЧЕНО ДА СУЦРКВЕНИ РАСКОЛИ И ЈЕРЕСИ - ГРЕХОВИ УМА

        АРХИЈЕРЕЈ Грузијске православне цркве - митрополит ахалкалакски и кумурдојски Никола (Пачуашвили) окарактерисао је догађаје у Украјине као трагедију човечанства. У интервјуу агенцији РИА Новости, овај православни великодостојник је рекао да је главни проблем данашњег света, укључујући Украјину - недостатак истинске религиозности.

         „Оно што се данас догађа у Украјини могу да назовем само једним именом - братоубилачки рат. Ми смо такође осетили и осећамо његов терет - и на нивоу међудржавног конфликта и политичких процеса, и на нивоу грађанских, свакодневних појава. Још увек у нашем друштву постоје примери да се чланови једне породице, који имају различита политичка гледишта, са напетошћу, неповерењем и малтене мржњом, односе једни према другима. Нажалост, то је заједничка несрећа човечанства. А највећи проблем је у томе што људима недостаје вера. Било би исправно гледати на све догађаје с позиције своје вероисповести. Ако ми, православци, будемо имали ту хришћанску љубав, и будемо сигурни у своју вероисповест, сваки сукоб ће бити могуће решити“ - истакао је грузијски архијереј.

        Удаљавање од религије и канонске вере, по мишљењу митрополита Николе, рађа различите расколе. Очигледан пример је Украјина, где тренутно делују три православне структуре, од којих је само једна - Украјинска православна црква Московске патријаршије - призната од стране свих православних цркава на свету.

         „Главни проблем је у нерелигиозности великог броја данашњих људи. Управо одатле потичу расколи, а њихов узрок је у првом реду - гордост. Јер, према тумачењу светих отаца, између остали светитеља Игнатија Брјанчанинова, расколи и јереси су „грехови ума“. И како сваком греху одговара неко унутрашње осећање, тако расколу и јереси одговара озлојеђеност“ - истакао је архијереј ГПЦ.

        Он сматра да је за превазилажење потребно борити се не против расколника, већ „за сопствену веру“, постати „православнији“.

        У Грузији се, по речима митрополита, стално моле за православне хришћане у Украјини, подржавају их, са бригом прате судбину свештеника који испуњавају своју дужност у тако тешким околностима. Тим пре што је Грузијска православна црква некада сама била у сличној ситуацији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари