Пајтићева влада инцирала оснивање Војвођанске академије наука, уметности и културе

ОСТВАРИЋЕ И УСЛОВЕ ЗА ОЧУВАЊЕ РАЗЛИЧИТОСТИ КУЛТУРА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Бојан Пајтић

        ПОКРАЈИНСКА влада утврдила је на данашњој седници Нацрт покрајинске скупштинске одлуке о оснивању јавне установе Војвођанска академија наука, уметности и културе (ВАНУК).

        Правни основ за доношење одлуке о оснивању ВАНУК, је у члану 17. Статута Војводине и члану 4. Закона о јавним службама Србије, саопштила је Покрајинска влада након седнице. Како се наводи, ВАНУК се оснива у циљу унапређивања науке, уметности и културе на територији Покрајине, а њен рад ће бити заснован на савременим европским принципима и традицијама организовања.

        Они су додали да ће у раду ВАНУК бити стварани услови за обезбеђење равноправности, очувања и поштовања различитости култура националних мањина Војводине.

        Нагласак ће бити на проучавању научних, уметничких и културних питања специфичних за Војводину, као и на подстицању, унапређењу, помоћи и пропагирању научног стваралаштва.

        Задатак ове институције ће бити и да сакупља, сређује и проучава грађу из поменутих области у Војводини, као и да се бави издавачком делатношћу и сарадњом са сродним установама у земљи и иностранству.

        Нацрт одлуке биће упућен Скупштини АП Војводине на разматрање и усвајање.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари