Македонија се још не усуђује да објави из које земље је дошла банда са којом ратује у Куманову

АМЕРИЧКА АМБАСАДА ИЗРАЗИЛА САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА

„ПОГИНУЛИХ ПОЛИЦАЈАЦА И ГРАЂАНА“

Иво Котевски

  • Демократски савез Срба у Македонији: „Очекујемо од грађана да пруже подршку снагама безбедности у борби са терористима који угрожавају безбедност и територијални интегритет Македоније”

        МАКЕДОНСКО Министарство унутрашњих послова саопштило је да је у Куманову данас дошло до обрачуна припадника полиције са наоружаном терористичком групом, која је дошла из једне суседне земље и која је имала за циљ да нападне државне институције.

        Како је на конференцији за новинаре рекао портпарол тог министарства Иво Котевски, терористи су били стационирани у околини Куманова, а у Македонију су ушли пре неколико дана.

        Према речима Котевског, они су добро наоружани и припремљени, а полиција је наишла на жесток отпор, пренели су македонски медији.

        Била је, додао је, нападнута бомбама и снајперима.

        Упитан за погинуле и рањене, Котевски је рекао да је реч „о осетљивој информацији, те да се тренутно обавештавају породице”.

        Амбасада САД у Скопљу је, међутим, изразила саучешће породицама погинулих полицајаца и грађана.

         „Дубоко жалимо за изгубљеним људским животима у вези са акцијом у околини Куманова и изражавамо саучешће породицама погинулих полицајаца и грађана, као и онима који су повређени”, наводи се у саопштењу амбасаде САД и додаје да то представништво с пажњом прати стање на терену и да је у сталном контакту са представницима властима И политичким лидерима.

        Из америчке амбасаде су позвали грађане да остану смирени и да дозволе утврђивање чињеница.

        И Делегација Европске уније у Македонији с пажњом прати догађаје у Куманову, где се од јутрос води полицијска акција против наоружане групе, и изражавају наду да до ескалације напетости у том рејону неће доћи.

        Из Делегације ЕУ су саопштили да су у сталном контакту са властима и представницима политичких партија у Македонији.

        Они апелују на грађане и политичке факторе у земљи да остану смирени и да сачекају, како се наводи, потврду чињеница од релевантних институција.

        Огласио се и Демократски савез Срба у Македонији, истакавши да са забринутошћу прати развој стања.

        Из те странке апелују на смиреност и уздржаност.

        Демократски савез је позвао грађане да се, без обзира на етничку и верску припадност, уједине и да осуде терористичке нападе, да их изолују и да сарађују са снагама безбедности.

         „Очекујемо од грађана да пруже подршку снагама безбедности у борби са терористима који угрожавају безбедност и територијални интегритет Македоније”, наводи се у саопштењу Демократског савеза.

        Тај савез апелује на све остале партије да престану са међусобним оптужбама и од снага безбедности очекују да се на ефикасан начин обрачунају са наоружаним групама.

        Портал Телеграф је објавио да су продавнице у Куманову углавном затворене, а грађани узнемирени, те да се чују повремени пуцњи, а над Дивљим насељем у околини тог града се вије густ дим.

        Портал наводи да се са подручја Дивљег насеља, као на длану види ауто-пут ка Скопљу, те да полицијски пункт постављен у близини пијаце не дозвољава никоме пролаз.

Шиптарска власт у Приштини принуђена да изјави да је против дестабилизације Македоније

НИЈЕ НАРАВНО ПРОПУСТИЛА ПРИЛИКУ ДА ПОМЕНЕ „ОХРИДСКИ СПОРАЗУМ“

Македонска полиција у Куманову

        ШИПТАРСКО министарство иностраних послова Косова данас је, поводом упада наоружаних људи у Куманово и акције македонске полиције, осудило покушаје дестабилизације Македоније и апеловало на уздржаност од насиља у тој земљи.

         „Косово оштро осуђује угрожавање реда и безбедности од стране било ког појединца или групе са циљем дестабилизације Македоније. МИП уједно апелује код свих страна да се уздрже од насиља и да нађу решење путем политичког дијалога у оквиру институција Македоније и Охридског споразума који гарантује интегритет Македоније и испуњавање права заједница“, каже се у саопштењу.

        То министарство наводи даље да „прати са забринутошћу вести из Македоније о насилним инцидентима на неколико локалитета са информацијама о жртвама“.

Србија на границу са Македонијом послала „додатне безбедносне снаге“

СТЕФАНОВИЋ У КОПНЕНУ ЗОНУ БЕЗБЕДНОСТИ УПУТИО ЈОШ 450 ЖАНДАРМА

Др Небојша Стефановић

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић заказао је за сутра у 13 сати ванредну седницу Бироа за координацију служби безбедности поводом ситуације у Македонији, потврђено је Тањугу у кабинету премијера.

        Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић пошао је у базу Жандармерије Ристовац код Врања, речено је Тањугу у кабинету министра.

        Министар је претходно обавестио премијера Вучића да су на границу са Македонијом упућене додатне безбедносне снаге као и да је у Копненој зони безбедности појачано присуство припадника Жандармерије.

        Стефановић је разговарао са македонском министарком унутрашњих послова Горданом Јанкуловском о тренутној ситуацији у Македонији и обавестио је о томе да су упућене додатне полицијске снаге на границу са Македонијом, а Танјугу је то потврђено у кабинету министра.

        Како је речено, министар ће с македонском колегиницом бити у контакту током целог дана и разговараће о даљој ситуацији.

        РТС сазнаје да је 450 припадника Жандармерије распоређено у копненој зони безбедности, уз административну линију са Косовом и Метохијом.

        У јутрошњој акцији македонске полиције против наоружане групе људи у Куманову, како јављају медији, погинула су три полицајца, а више њих повређено.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари