ЗВЕРСКИ: Хаџић мора на хемотерапију, хашко тужилаштво би да му суди у одсуству

А СУЂЕЊЕ ЈЕ У ФАЗИ У КОЈОЈ ОН ТРЕБА ДА НАСТАВИ

СА ИЗНОШЕЊЕМ СВОЈЕ ОДБРАНЕ

Горан Хаџић

  • Суђење Горану Хаџићу jе прекинуто прошле године током изношења одбране, након што му jе диjагностикован рак. Oн jе у поднеску од 20. фебруара затражио да буде пуштен на три недеље пошто 26. фебруара треба да почне с хемотерапиjом, и позвао судско веће да, у међувремену, одобри и његов претходни захтев за пуштање на 12 или више недеља

        ТУЖИЛАШТВО Хашког трибунала затражило jе наставак суђења оптуженом Горану Хаџићу упркос његовом евентуалном одсуству због болести, саопштио jе Хашки трибунал.

        У поднеску упућеном расправном већу, тужилаштво наводи да веће има дискреционо право да наложи наставак изношења доказног поступка одбране оптуженог, чак иако он ниjе у стању да присуствуjе томе.

        Истиче се и да су наставак и окончање процеса у „интересу правде“, а да Хаџић суђење може да прати и преко видео-линка из судског притвора, али и да процес може бити настављен и у његовом одсуству, у случаjу болести.

        Суђење Хаџићу jе прекинуто прошле године током изношења одбране, након што му jе диjагностикован рак.

        Oн jе у поднеску од 20. фебруара затражио да буде пуштен на три недеље пошто 26. фебруара треба да почне с хемотерапиjом, и позвао судско веће да, у међувремену, одобри и његов претходни захтев за пуштање на 12 или више недеља.

        У захтеву од 18. фебруара наведено jе да jе „Хаџићу диjагностикован рак коjи не може бити оперисан“ и да jе болест у финалноj фази.

        Пациjент у таквом стању просечно преживи 17 месеци, а између 65 и 75 одсто пациjената умре у року од две године од постављања диjагнозе, пише у документу.

        Лекари су Хаџићу преписали шестомесечну хемотерапиjу, а у маjу треба да буде прегледан на MРИ скенеру.

        Tрибунал jе одбио његов други захтев, а одлука о првом захтеву jош ниjе донета.

        Oдбрана jе раниjе истакла и да оптужени током хемотерапиjе неће бити у стању месецима да присуствуjе суђењу, односно да би то негативно утицало на његово здравствено стање.

        Хаџић, бивши председник Републике Српске Kраjине, оптужен jе за злочине против човечности и кршење закона и обичаjа ратовања у Хрватскоj од 1991. до 1995. године.

        Ухапшен jе у jулу 2011. године на Фрушкоj гори и изручен Tрибуналу, где се приликом првог поjављивања пред судом изjаснио да ниjе крив ни по jедноj тачки оптужнице.

        Суђење му jе почело 16. октобра 2012, а тужилаштво jе 9. априла прошле године завршило изношење доказа. Извођење доказа одбране почело jе у jулу.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари