БЕРГСЕТ: Долазак у Норвешку са дететом постао опасан

НОРВЕШКЕ ВЛАСТИ ОДУЗЕЛЕ РУСУ ДВА ДЕЧАЧИЋА, А МОЖДА ЋЕ И ТРЕЋЕГ

Ирина Бергсет

  • Андреј Приказчиков се 2002. године оженио држављанком Норвешке, након неколико година су добили троје деце - Николаја, Сашу и Антона. Све је било добро до момента када је током фудбалског меча у школи један од Андрејевих синова повредио једног норвешког вршњака у игри
  • Председница покрета „Руске мајке“ Ирина БЕРГСЕТ: То је циљано претварање деце у Норвежане. Родитељима је дозвољено да виде дечаке по два сата двапут годишње. Надамо се да ће се Русија заузети за те дечаке

        НОРВЕШКЕ власти одузеле су држављанину Русије два мала сина, у опасности је и његово треће дете - ово је агенцији ТАСС рекла председница покрета „Руске мајке“ Ирина Бергсет.

        Она је истакла да се организацији „Руске мајке“ обратио стриц дечака Александар Приказчиков, који је рекао да је комитет за заштиту права деце Норвешке одузео децу породици његовог брата који живи у Норвешкој.

         „Александров брат - Андреј - се 2002. године оженио држављанком Норвешке, након неколико година су добили троје деце - Николаја, Сашу и Антона“ - рекла је Бергсет.

         „Све је било добро до момента када је током фудбалског меча у школи један од Андрејевих синова повредио једног норвешког дечака у игри“ - истакла је Бергсет.

        По њеним речима, упркос томе што су родитељи покушали да среде ситуацију, руководство школе је послало жалбу организацији за заштиту права деце Барневарн.

         „После извесног времена родитељи су добили писмо да лоше васпитавају децу и да им је потребна помоћ“ - додала је Ирина Бергсет. Осим тога, по њеним речима, „у писму је наведено да је дете током игре са мамом повредило руку“.

        Сада се, како је рекла Бергсет, „двоје деце налази у различитим старатељским породицама, али постоји опасност одузимања и трећег детета“.

         „Ова ситуација је циљано претварање деце у Норвежане“. Родитељима је дозвољено да виде дечаке по два сата двапут годишње. Надамо се да ће се Русија заузети за те дечаке“ - казала је Бергсет.

        Ово није први такав случај. Тако је 8. октобра петогодишњи Оскар дат у норвешку старатељску породицу одлуком службе за заштиту деце.

        Његови родитељи, држављани Русије, привремено су боравили на раду у Тромсеу. Разлог за одузимање наводно је био „извађени млечни зуб“.

        Према подацима овлашћеног представника РФ за права деце Павла Астахова, у извештају је писало да је мајка „избила зуб детету“.

        Дана 31. октобра норвешке власти одузеле су породици руских држављана шестогодишњу девојчицу.

         „Представници норвешких социјалних служби упали су у кућу руске породице и одвели шестогодишњу девојчицу, не показавши родитељима никаква документа. Једино што смо успели да сазнамо је да је повод за одузимање гротескан. То може да буде извађени зуб, као у претходном случају са руским дечаком или блага родитељска ћушка“ - истакла је Ирина Бергсет.

        Тај инцидент је имао срећан исход: 1. новембра власти су вратиле дете родитељима, али ће се породица неко време налазити под присмотром социјалних служби Норвешке.

        Како је нагласила Бергсет, такво одузимање деце се не догађа сваки дан, већ сваки сат.

         „То је право правцато киднаповање, фашистички методи. И поново узимају баш шестогодишње руско дете. Проблем је у томе што су власти дале социјалним службама потпуно одрешене руке.

        Док је раније број одузете деце био ограничен, данас нема никаквих ограничења. Долазак у Норвешку са дететом је постао опасан“ - прецизирала је Бергсет.

        По њеним речима, норвешке власти сада забрањују да се медијима саопштавају детаљи, као што су име детета и град у којем је живело и где су га одузели.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари