„Војничке мајке Украјине” прикупљају податке о тачном броју погинулих у Новоросији

ОД ЖЕНА, СЕСТАРА И МАЈКИ ВОЈНИКА ТРАЖЕ ДА ИМ САОПШТЕ И ВОДЕ ЛИ СЕ ЊИХОВИ НАЈМИЛИЈИ КАО НЕСТАЛИ

  • Пре месец дана је шеф Службе безбедности Украјине Валентин Наливајченко у писму председнику Украјине Петру Порошенку указао на катастрофалне размере дезертирања у украјинској армији. По мишљењу експерата, подацима о дезертерима кијевска хунта прикрива своје губитке у Новоросији

         КОПРЕДСЕДНИЦА организације за заштиту људских права „Војничке мајке Украјине” Оксана Стеценко изјавила је да је у припреми масовна свеукрајинска акција прикупљања података о погинулима у Новоросији. Циљ акције је да се натерају власти да испуњавају своје обавезе према породицама погинулих.

         „Обратили смо се женама, сестрама и мајкама војника са захтевом да нам саопште податке о својим најмилијима који се воде као нестали без трага или који се одавно нису јавили” - казала је Стеценко.

         „Те податке ћемо 1. септембра предати Врховној Ради и председнику Петру Порошенку. Власти су дужне да саопште женама и мајкама где су ратовали њихови мужеви и синови, а ако су погинули, онда да плате одштету” – додала је Стеценко.

         „На југоистоку Украјине готово свуда функционишу мобилне везе, па ако се муж, син, брат или отац не јавља недељу и више дана – обавестите нас” – затражила је Стеценко.

         „Ми сарађујемо и са мајкама које су се нашле у зони борбених дејстава у Доњецкој и Луганској области. Оне могу да дођу до командира на терену, који су обећали да ће помоћи да се пронађу они који су заробљени или чија су било каква документа пронађена. О свима које пронађемо обавестићемо њихове родитеље” – рекла је она.

         Како истиче Стеценко, „захваљујући нашим напорима, већ смо вратили више од 200 момака њиховим родитељима и женама, али више стотина њих је још увек заробљено и рођаци не знају ништа о њима”.

         Она је позвала војнике и добровољце да обавештавају организацију „Војничке мајке Украјине” и своје представнике у Доњецкој и Луганској области да о свим случајевима „животињског понашања” према војницима од стране команданата, о лошој исхрани, батинама и иживљавању.

         Стеценко је претходно изјавила да војска скрива стварне податке о губицима у Новоросији и да свакодневно гине не 5-6 људи, како тврди Кијев, већ 40 до 60.

         Пре месец дана шеф Службе безбедности Украјине Валентин Наливајченко у писму председнику Украјине Петру Порошенку указао је на катастрофалне размере дезертирања у украјинској армији. Међутим, по мишљењу експерата, подацима о дезертерима кијевска хунта заправо прикрива своје губитке у Новоросији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари