Ванредна ситуација у Тополи и Пожаревцу, невреме погодило и Трстеник и Нови Пазар

КИШЕ УГРОЖАВАЈУ ТЕРМОЕЛЕКТРАНУ КОСТОЛАЦ И РУДНИК УГЉА „ДРМНО“

  • На територији Нишавског округа у наредних 12 сати очекују се локалне непогоде таквог интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња
  • Јака киша праћена градом величине лешника и олујним ветром захватили су око 14.30 сати Нови Пазар. Олујни ветар је носио све пред собом, а у пешачкој зони, у центру града, порушене су све летње терасе угоститељских објеката

        НАКОН синоћњег невремена у неколико општина у Србији уведена је ванредна ситуација.

        У Костолцу киша угрожава рад термоелектране, потопљене су улице у Вршцу, а Хидрометеоролошки завод и за данас најављује обилне падавине и временске непогоде са градом и олујним ветром, углавном на југу Баната, у Шумадији, Поморављу, источној и југоисточној Србији.

        Обилне кише, које су падале више од 15 сати на подручју Костолца потопиле су површински коп угља „Дрмно“ и проузроковале смањени капацитет производње електричне енергије на Термоелектрани (ТЕ) Костолац, али се чине велики напори да она проради пуним капацитетом у току дана.

        Министар енергетике Александар Антић, приликом обиласка Термелектарне Костолац и површинског копа „Дрмно“, нагласио је да електроенергетски систем земље није угрожен, и поручио да ће блок А2 на ТЕ Костолац бити поново у функцији у току вечери.

        Према речима директора ТЕ Костолац Драгана Јовановића, од четири блока ТЕ, инсталисане снаге од 550 мегавата, два су већ дуже у ремонту, а трећи и то блок А2 је у застоју, тако да ради само један блок.

        Чине се велики напори и очекује се да блок А2 поново буде вечерас на мрежи, а разлог застоја су неки акумулирани кварови и то што је ушла вода од поплава у постројење где се налазе уљне станице на том блоку, објаснио је Јовановић новинарима.

        Због изузетно тешких проблема проузрокованих огромним количинама кише, Штаб за ванредне ситуације града Пожаревца прогласио је ванредну ситуацију на делу територије града, Костолца и села Ћириковац, Кленовник, Стари Костолац, Дрмно, Кличевац и Речица.

        И у општини Топола због синоћњег невремена које је причинило огромне штете на комуналној инфраструктури, а последице се још увек сагледавају, проглашена је ванредна ситуација.

        „Сви локални и атарски путеви су оштећени, нарочито у горњејасеничком крају. Реке су још увек у својим коритима, али је било и града нарочито на потезу села Блазнава, Винча и Пласковац, где су мештани страдали и прошле године. Поново је олујни ветар носио црепове са кућа“, саопштио је председник општине Драган Јовановић, који је и командант Штаба за ванредне ситауције.

        Он је додао да ће прве грубе процене штете бити урађене до сутра, када ће поново заседати Штаб за ванредне ситуације и донети конкретне мере помоћи за санацију штете.

        Невреме, јака киша праћена градом величине лешника и олујним ветром захватили су око 14.30 сати Нови Пазар. Олујни ветар је носио све пред собом, а у пешачкој зони, у центру града, порушене су све летње терасе угоститељских објеката.

        Улицама су текли потоци воде, а најугроженији су становници Првомајске улице, која пролази кроз Стару чаршију. Вода је ушла у дворишта и куће, поплавила пословне просторије.

        У згради градске управе поплављене су све канцеларије са јужне стране, а на прозорима је било леда висине тридесетак центиметара.

        Водостај река Јошанице и Рашке, које протичу кроз град, знатно је повећан, али за сада нема назнака да ће се излити из корита.

        Олујно невреме праћено јаком кишом, које је јутрос захватило подручје општине Медвеђа, оштетило је асфалтне путеве и стамбене објекте у више села, рекао је Тањугу председник те општине Слободан Драшковић.

        Бујичне воде су у потпуности однеле већи део пута од пет километара ка селу Капит и насељу Чокотанци, затим ка селима Маровац, Ђулекаре и Рујковац.

        „Више од 100 домаћинстава је због потпуног оштећења више путева одсечено од остатка општине, а бујица је у насељу Чокотанци однела становницима ситну стоку и уништила воћњаке и њиве са кукурузом и поврћем“, рекао је Драшковић.

        Невреме које је захватило Медвеђу трајало је око два сата и на том подручју је пало око 50 литара кише по квадратном метру.

        Олујни ветар, праћен грмљавином и пљусковима, који је синоћ захватио околину Краљева, није причинио велику материјалну штету. У том периоду догодило се неколико мањих пожара у угоститељским објектима у Краљеву, Врњачкој Бањи и на Копаонику, али су одмах санирани. У појединим деловима Краљева, дошло је до нестанка струје, па су службе Електродистрибуције имале посла током целе ноћи, рекао је начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић.

        Према речима Кочовића, прогнозе су да ће наредних дана на подручју Краљева пасти око 40 литара кише по квадратном метру.

        Током невремена које је у току ноћи захватило Крагујевац, из 26 противградних станица, радарских центара Бешњаја и Букуља, испаљено је 48 ракета, тако да у граду и околини није било града, а према подацима градске Метеоролошке станице, за 24 сата у Крагујевцу је пало 12,2 литра кише по метру квадратном, тако да ситуација није алармантна, преносе локални медији.

        Припадници крагујевачке Ватрогасно спасилачке бригаде, током ноћи су интервенисали на испумпавању воде из подрумских просторија у неколико домаћинстава, али и на уклањању оборених стабала на путним правцима Топола - Жабари и Топола - Рудник.

        Због недавних поплава, Штаб за ванредне ситуације општине Трстеник је у приправности, а након јучерашње најаве РХМЗ Србије, о могућности већих падавина, одмах је уведено пасивно дежурство.

        Пасивно дежурство биће на снази до суботе 2. августа, до када важи престанак упозорења. Невреме праћено јаком кишом погодило је синоћ читаву територију Трстеника.

        На територији Нишавског округа у наредних 12 сати очекују се локалне непогоде таквог интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња, упозорио је данас грађане градоначелник Ниша Зоран Перишић.

        „Очекује се локална појава грмљавина са градом, количина падавина преко 40 литара по квадратном метру за период од 12 сати, што према степену опасности представља - веома опасно време“, прочитао је упозорење Перишић новинарима у Градској кући.

        Начелник Покрајинског штаба за ванредне ситуације Ђорђе Бабић казао је Тањугу да је рано да би се могло говорити о висини штете које је проузроковало синоћње невреме у Војводини, те да је ситуација била најозбиљнија на подручју Вршца.

        „Главни проблем у Вршцу је канализациона мрежа која није могла да прими велику количину атмосферске воде, па је дошло до плављења дворишта и подрума у појединим деловима града“, рекао је Бабић, додајући да се тренутно на терену налазе екипе Сектора за ванредне ситуације које помажу у санирању последица невремена.

        По Бабићевим речима, локални пут Вршац-Избиште је током ноћи и јутра био затворен за саобраћај путничких возила, док се саобраћај теретних возила одвијао несметано.

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари