ПАНТИЋ: Барикаде остају до одлука Уставног суда и Народне скупштине!

Ставови председника општина Косовска Митровица и Зубин Поток

  • Судећи по реакцијама грађана са којима сам разговарао, расположење је да се не прихвати договор, све док Скупштина Србије и Уставни суд не дају оцену уставности и законитости тих споразума

        КОСОВСКА МИТРОВИЦА,  (ФоНет) - Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је да Срби са севера Косова остају на барикадама, упркос апелу председника Србије Бориса Тадића да се повуку.

        Пантић је рекао да ће барикаде бити уклоњене ако то затражи Скупштина Србије.

        "Судећи по реакцијама грађана са којима сам разговарао, расположење је да се не прихвати договор, све док Скупштина Србије и Уставни суд не дају оцену уставности и законитости тих споразума", изјавио је Пантић Радио Београду.

        - Да би барикаде на саверу Косова биле уклоњене и споразуми са Приштином примењени на терену, потребно је да их претходно усвоје Влада и Скупштина Србије и да Уставни суд Србије оцени њихову уставност, поновио је председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић у емисији Утисак недеље на ТВ Б92. При том је, као услов, поменуо и исход кривичне пријаве поднете против шефа преговарачког тима Београда Борислава Стефановића.

Крстимир Пантић

        Пре свега тога, било би нецелисходно примењивати нешто што је највероватније супротно Уставу Србије, рекао је Пантић.

        Уколико Скупштина и Уставни суд кажу да су бриселски споразуми у складу са Уставом, ми ћемо поштовати одлуку наше државе, рекао је Пантић.

        Он, међутим, верује да ти споразуми неће "проћи" парламент, јер сматра да су штетни и неуставни.

        Као члан Српске напредне странке (СНС), Пантић је негирао да говори оно што Томислав Николић не сме, као и тврдње да повлачи потезе по дикату страначке централе.

 

РИСТИЋ: Београд је признао Косово, настављамо мирну борбу против границе

  • Срби на северу Косова не могу повиновати договору у супротности са Уставом Србије. Не можемо се повиновати договору који ће значити да губимо држављанство Србије и остајемо у другој држави

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је да су Срби на северу Косова после договора Београда и Приштине о интегрисаном управљању прелазима према централној Србији забринути и разочарани, јер тумаче да је Београд признао независност Косова.

        "Не преостаје нам ништа друго до да наставимо мирну борбу против успостављања границе између Србије и Косова", рекао је Ристић новинарима на седници Главног одбора Демократске странке Србије.

        Ристић је изјавио да нико није видео званичну верзију споразума, већ да имају различите информације на основу тврдњи преговарача и посредника у дијалогу Београда и Приштине.

        Са стране представника Београда Борислава Стефановића, споразум је статусно неутралан, док албанска страна и представник Европске уније тврде да се ради о споразуму који дефинише границу између две државе, рекао је Ристић.

        Он је изјавио да се Срби на северу Косова не могу повиновати договору у супротности са Уставом Србије.

        Не можемо се повиновати договору који ће значити да губимо држављанство Србије и остајемо у другој држави, рекао је Ристић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари