ЛАГАРД: Украјинска економија би колабирала без Русије

ЕКСПЕРТИ УПОЗОРИЛИ КИЈЕВ ДА ЋЕ ИЗЛАСКОМ ИЗ ЗНД БИТИ НА ЧИСТОМ ГУБИТКУ

  • Директор Центра за стратешки развој земаља ЗНД при Европском институту Руске академије наука, професор Александар ГУСЕВ: „Израчунали смо да је Украјина само најавом да излази из ЗНД већ изгубила око милијарду и по евра, а да ће – ако стварно иступи - њени губици износити око девет милијарди евра”

         ИЗВРШНИ директор ММФ Критин Лагард упозорила је и Кијев и Запад: да би економија Украјине увелико падала да није било помоћи коју јој је пре неколико месеци пружила Русија.

         „Украјинска економија је ишла ка катастрофи и без Русије би још од краја 2013. ишла у празно. Данас Кијев нема приступ светском финансијском тржишту. ММФ – упозорила је Лагард - не даје новац бесплатно и очекује да свака земља која га добија уради нешто за своју економију. Украјина може повратити своју репутацију ако почне борбу против корупције, оспособи државну управу, успостави реалне цене на енергенте, оспособи финансијски систем и изведе структурен реформе”.

         ММФ  је минуле недеље објавио да се са Украјином прелиминарно договорио о давању Кијеву 14-18 милијарди долара у оквиру stand by аранжмана.

         Украјина ће имати огромне економске губитке уколико изађе из састава Заједнице Независних Држава, оценили су стручњаци који су учествовали у видео-конференцији Москва-Астана-Јереван-Кијев у информативној агенцији РИА Новости на тему: „Будућност ЗНД: с Украјином или без?”

         Претходно је Кијев саопштио да одустаје од председавања ЗНД у 2014. години.

         Секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Парубиј, који је постављен на ту функцију после насилне промене власти у Кијеву, изјавио је да Украјина намерава и да иступи из ЗНД.

         По мишљењу Владимира Џабарова, првог заменика председника спољнополиитичког одбора горњег дома руског парламента (Савета Федерације), Украјина не може тако просто да изађе из Заједнице, пошто је та организација једно од ретких места „које је још увек повезује с Русијом и другим бившим совјетским републикама.

         Директор Центра за стратешки развој земаља ЗНД при Европском институту Руске академије наука, професор Александар Гусев, сматра да ће „излазак Украјине из Заједнице, вероватно, затворити врата целокупној њеној сарадњи с Русијом и другим земљама ЗНД”.

         „Ми смо израчунали да је, с обзиром на нулту стопу царина и акциза, Украјина само најавивши да излази већ изгубила око милијарду и по евра. Ако се најављено обистини, губици Украјине износиће око девет милијарди евра. То је значајна сума, ако се узме у обзир економска ситуација у Украјини” — рекао је Гусев.

         По мишљењу заменика декана факултета за светску економију и светску политику Високе школе за економију, Андреја Суздаљцева, Украјина „ствара себи имиџ жртве”.

         „Тај имиџ, који се тренутно продаје у свету, значи новац, подршку. Наравно да је тај конфликт потребан украјинском руководству” — казао је Суздаљцев.

         По његовим речима, Украјина се прелако одриче новца и дивиденди које је имала на тржишту ЗНД, а још увек ништа није добила од Запада, и све изјаве о напуштању ЗНД „срачунате су на то да ће те губитке надокнадити Европска унија”.

         Директор аналитичког центра „Експертски савет”, председник „Реформаторског клуба” Искандер Хисамов изјавио је да ће економске последице тог потеза бити веома тешке, нарочито за исток Украјине.

         Међутим, он сматра да су, упркос томе што се економски мотиви узимају у обзир, „политички аргументи јачи”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари