Кастро упозорио Обаму - да може постати највећи злочинац у историји САД

МЛАДОМ ЛИДЕРУ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ ПОСАВЕТОВАО УЗДРЖАНОСТ

ЈЕР СВЕТУ ПРЕТИ НУКЛЕАРНИ РАТ

Фидел Кастро

        БИВШИ председник Кубе и вођа њене револуције Фидел Кастро, који је након девет месеци данас поново написао колумну за државне медије, директно се обратио 30-годишњем лидеру Северне Кореје Ким Џонг-Уну. 

       Упозорио га је да криза на Корејском полуострву представља највећи ризик за „нуклеарни холокауст“ још од кубанске кризе 1962. године, која је довела САД и тадашњи СССР на руб нуклеарног сукоба.

       Фидел је Кима пријатељски похвалио да је сјајно што је свету показао своју снагу, али исто тако му је готово очински поручио да је наступио тренутак да покаже и одговорност према другима.

       Иако је својевремено некадашњем првом човеку СССР-а Никити Хрушчову написао писмо тражећи нуклеарни напад на САД, Кастро је последњих година постао познат по својим ставовима против нуклеарног наоружања.

       „Демократска Народна Република Кореја увек је била у пријатељским односима с Кубом, а Куба је увек била и наставиће да буде уз њу“, написао је између осталог Кастро.

       „Сада, након што је показала све своје технолошке и научне предности, подсећамо је на дужност према другим државама и својим пријатељима. Не би било праведно заборавити да би овакав (нуклеарни) рат погодио више од 70 посто светске популације“, написао је 86-годишњи „Еl Commandante“, називајући тренутну ситуацију на Корејском полуострву „невероватном и апсурдном“.

       Упозорио је и да амерички председник Барак Обама сноси одговорност за даљи развој ситуације. 

       Написао је да ће га, у случају да стварно дође до нуклеарног сукоба, свет памтити као „највећег злочинца у историји Сједињених Држава“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари