ЂИЛАС: ДС мора да се извини Србији - ако жели да је води

ИЗ ГОВОРА НОВОГ ЛИДЕРА ДС ПРИЛИКОМ ПРЕДСТАВЉАЊА

ЗА НАЈВИШУ СТРАНАЧКУ ФУНКЦИЈУ

  • Чињеница је и да смо одговорни зато што се у Србији тешко живи, што је велика незапосленост и што имамо председника државе који више прича о печењу ракије него о образовању и култури заједно
  • Сви министри који су били у Влади, која је од грађана добила онакву оцену, треба добро да размисле да ли треба да седе у парламенту и представљају ДС 
  • Како се и очекивало, Ђилас је рекао да ће, уколико буде изабран, предложити Бориса Тадића за почасног председника јер је он учинио много за Србију, у којој Европа и свет данас виде сигурног партнера

        ВЕРОВАТНИ нов председник Демократске странке Драган Ђилас изјавио је данас да ДС мора да се извини грађанима који су је подржавали, ако жели да води Србију, и додао да је неопходно да се под хитно направи јасан план за излазак из кризе. 

       Морамо да се извинимо - нагласио је Ђилас - не зато што нисмо испунили обећања, него што нисмо урадили све што смо могли и што је многима од нас криза била изговор за све - рекао је Ђилас представљајући се делегатима XV ванредне изборне скупштине Демократске странке. 

       Ђилас је оценио да је потребно да се сви у странци одреде према својим грешкама јер „нису сви исто радили и грешили па нису сви исто ни одговорни“ и похвалио поступак председника ДС-а Бориса Тадића који је преузео одговорност за изборне резултате и повукао се из изборне трке у странци. 

       - То мора да се следи јер то нас раздваја од странака у којима су амбиције лидера странака јаче од воље грађана. Сви министри који су били у Влади, која је од грађана добила онакву оцену, треба добро да размисле да ли треба да седе у парламенту и представљају ДС - рекао је он. 

       Он је оценио да план за излазак из кризе мора да буде реалан и јасан сваком грађанину и додао да Србија мора да се фокусира на развој прехрамбене индустрије, са нагласком на пољопривредну производњу, развој енергетике и на унапређење инфаструктуре. 

       Уколико будем изабран за лидера странке, ДС никада више - обећао је Ђилас - неће водити негативну кампању и тражити поверење грађана само зато што су други лошији. 

       - Ако будем изабран, требало би да запамтите да је учешће у власти највећа привилегија, јер једном својом одлуком можете усрећити много људи. Не желим више икада да чујем да неко каже да га је срамота што је члан ДС - поручио је Ђилас. 

       Он је навео да би чланови ДС, свесни онога што је странка учинила и што ће учинити, „требало да кажу да су поносни што су њен део“. 

       Како се и очекивало, Ђилас је рекао да ће, уколико буде изабран, предложити Бориса Тадића за почасног председника јер је он учинио много за Србију, у којој Европа и свет данас виде сигурног партнера.

       „Не може Београд да прави 40 одсто бруто друштвеног производа, јер то није добро. Али, не треба да Београд или Војводина стану, него да крене остатак Србије. То не може без децентрализације, али оне праве а не на речима“, рекао је Ђилас и додао да ће у наредна два месеца план за излазак из кризе бити готов и представљен грађанима.

       Говорећи о људима са којима жели да спроводи програм, уколико буде изабран за председника ДС-а, Ђилас је навео Бојана Пајтића, Јована Марковића, Горана Јешића, Милицу Делевић, Миодрага Ракића и „десетине других који су доказали да ДС има најквалитетније људе“.

       „На следећим изборима, а ја желим да буду што пре, победиће људи а не програми и пароле. Нећемо више никада водити негативну кампању и тражити поверење од грађана зато што су они други гори од нас, већ зато што имамо план и зато што ћемо га спровести“, рекао је Ђилас.

       Додао је да, уколико га изаберу за новог лидера ДС-а, сви чланови те странке ће морати да знају да је власт највећа привилегија јер са те позиције може да се утиче да грађани имају бољи живот.

       „Ко год буде заборавио да на власти може да помогне људима, бићу му највећи противник и борац да тај не буде у ДС-у“, рекао је Ђилас. Он је оценио да политички противници ДС-а не могу да кажу да су успели да ураде и једну ствар у Србији без помоћи те странке, јер се у Србији ништа није урадило а да ДС није у томе учествовала и била политички гарант.

       „Али, чињеница је и да смо одговорни зато што се у Србији тешко живи, што је велика незапосленост и што имамо председника државе који више прича о печењу ракије него о образовању и култури заједно“, рекао је он.

       „Ја верујем у тимски рад. Када сте део тима, сви имате заслуге али сносите и одговорност. Само кроз истину и одговорност може да се изађе јачи“, рекао је Ђилас и додао да ДС више никада не сме бити део власти а да нема свог човека као министра образовања или науке.

       Ђилас се заузео за активније учешће државе у решавању позиције проблематичних компанија јер без тога запослени у тим фирмама неће добити реалну шансу и додао да држава треба да се задужује пре свега да би инвестирала у развој прехрамбене индустрије, енергетике и инфраструктуре.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари