Ракете НАТО на турској граници са Сиријом?

ИЗГЛЕДА ДА СЕ САД, ТУРСКА И НЕМАЧКА СПРЕМАЈУ ЗА ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ ПРОТИВ ДАМАСКА

Турско-сиријска граница

  • Портпарол немачког министарства одбране је изјавио да ће НАТО размотрити било какав захтев Турске и потврдио да су Сједињене Државе, Холандија и Немачка државе које располажу одговарајућим ракетама „патриот“

         ТУРСКА ће сутра формално затражити од НАТО да постави ракете на њену границу са Сиријом услед све веће забринутости због преливања грађанског рата у суседству, објавио је немачки „Зидојче цајтунг".

         Лист из Минхена, не наводећи своје изворе, такође пише да би у оквиру те мисије могло бити распоређено до 170 немачких војника.

         Турска је у петак саопштила да је интензивирала преговоре са НАТО савезницима о мерама за јачање безбедности на њеној 900 км дугој граници са Сиријом након што су гранате испаљене из Сирије пале на њену територију.

         „Као што смо раније рекли, било је разговора између Турске и НАТО савезника о различитим темама у вези са безбедносним ризицима и изазовима, те могућим одговорима", одговорио је званичник турске владе на питање о извештају „Зидојче цајтунга“.

         „Нормално, не можемо открити природу консултација НАТО, које још трају", додао је за Ројтерс.

         НАТО је саопштио да ће учинити све што је потребно да заштити и одбрани Турску. Турска са својим НАТО савезницима наводно преговара о распоређивању ракета земља-ваздух, типа „патриот“.

         Портпаролка НАТО није могла да потврди тај извештај. „Није било захтева од Турске. Ако га буде, савезници ће га свакако размотрити,“ рекла је.

         Портпарол немачког министарства одбране је изјавио да ће НАТО размотрити било какав захтев Турске и потврдио да су Сједињене Државе, Холандија и Немачка државе које располажу одговарајућим ракетама „патриот“.

         Министар спољних послова Немачке Гидо Вестервеле је разговарао са својим турским колегом, рекла је портпаролка министарства, али је одбила да открије која је била тема.

         Ројтерс наводи да је и након више од 65 година од краја Другог светског рата, распоређивање трупа у иностранству осетљива тема за Немце и додаје да се не зна да ли би за такву мисију било потребно одобрење Бундестага, доњег дома парламента.

         Могућност војне акције је одмах алармирала неке политичаре.

         „Могу само да упозорим Немачку и НАТО да не дозволе да буду увучени у сукоб у Сирији без упоришта у међународном праву", рекао је за Шпигл онлајн експерт за безбедност опозиционе странке Зелени, Омид Нурипур.

 

http://www.vijesti.me/svijet/rakete-nato-granici-sa-sirijom-clanak-100946

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари