Николић ће са Путином потписати споразум о стратешком партнерству – шта кажете?

ЈЕСУ ЛИ ИСТИНСКИ НОВИ ОДНОСИ СА РУСИЈОМ МОГУЋИ БЕЗ ВРАЋАЊА СУВЕРЕНИТЕТА СРБИЈЕ И КОРЕКЦИЈЕ ДРЖАВНОГ КУРСА?

         ОБЈАВЉЕНО је – додуше, још није званично потврђено – да ће председник Србије Томислав Николић и руски лидер Владимир Путин потписати споразум о стратешком партнерству Србије и Руске Федерације.

         Српски део Србије одмах је помислио: само да не буде споразум о „стратешким односима” какав је Москви нудио Николићев претходник Борис Тадић! По калупу стратешких споразума које је потписао са Саркозијевом Француском или Азербејџаном.

         А друга помисао мора бити: добро, сигурно неће бити тадићевски, али какав ће бити? Хоће ли београдфски врх Николић-Дачић-Вучић хтети и смети да у односима са Русијом иде онолико далеко колико би Путинова Русија била спремна са Србијом?

         Да ли су прави стратешки односи са Русијом уопште могући док Србија не у основи не поврати суверенитет у односима са Вашингтоном, Бриселом, Берлином и Лондоном? А то значи:  и без корекције државног курса?

         Хоће ли београдски тријумвират смети да уопште крене тим путем:

 

Љубиша МИТРОВИЋ, директор Центра балканских студија

Пољубили смо задњицу Западу и били „испаљени”

  • Једно су технолошки изазови које Србија мора да прати ако хоће модерну економију, али та модернизација данас не иде само са Запада. Кина постаје равноправни лидер, Русија реорганизујући снаге под Путином умеће да користи свој научни потенцијал који не заостаје за ресурсима Запада

         ТО ВИШЕ не може да буде ствар показне политичке потрошње ради манипулације и задоваљавања потреба јавног мњења!

         Србија мора да се одреди јасно у координатама нове светске геополитике.

         Њен је стратешки интерес да са Русијом - не само због пансловенске љубави - успостави дугорочне односе. Ми смо „пољубили задњицу“ Западу и били смо „испаљени“ .

         Једно су технолошки изазови које Србија мора да прати ако хоће модерну економију, али та модернизација данас не иде само са Запада. Кина постаје равноправни лидер, Русија реорганизујући снаге под Путином умеће да користи свој научни потенцијал који не заостаје за ресурсима Запада.

         У овом светлу треба процењивати какав би споразум било добро да потпишемо.

 

Драгољуб ЖИВОЈИНОВИЋ, историчар, академик САНУ

Опет смо интересантни и за једну и за другу страну

  • Обе покушавају да нас увуку у своје политичке, војне или друге блокове. При томе настоје да се не сукобљавају отворено. Воде своју политику, обављају своју трговину, улажу капитале, праве Северни и Јужни ток

         ЈУГОСЛАВИЈА, па после ње и државна заједница Србије и Црне Горе, а сада и Србија не праве са Русијом никакве велике војне споразуме, јер би у том случају Руси морали да се додатно ангажују, што би им био баласт.

         Руси су 1999. послали трупе на Космет и замало да избије светски рат, али сада се препуцавање води у Савету безбедности УН. Русија и НАТО имају своје састанке и не очекујем да ће се ствари развијати у правцу отварања неког новог жаришта на Балкану.

         Чињеница је да смо опет интересантни и за једну и за другу страну. Обе покушавају да нас увуку у своје политичке, војне или друге блокове. При томе настоје да се не сукобљавају отворено. Воде своју политику, обављају своју трговину, улажу капитале, праве Северни и Јужни ток.

         То значи да сукоба великих сила на Балкану не би требало да буде, јер су велике паре у питању. Русија троши огромне паре, снабдева Запад горивом и никоме није до тога да прави велике неспоразуме и да ствара нестабилност.

         Не постоји Варшавски пакт па нема ни потрбе за великим оружаним припремама. Постоји један пакт  - НАТО пакт и постоји Русија са својим наоружањем, које је опкољено са свих страна натовским земљама и њиховим ракетама. Трговина иде даље.

         Али, детаље стратешког споразума не знамо. Није јасно шта ће да значи тај споразум и на шта ће све да се одоноси. Зато је тешко говорити о томе.

         А треба имати на уму да такође, у случају таквих споразума, могу да  постоје тајни анекси који нешто прецизарају а који никада неће бити доступни јавности.

 

         

Др Зоран ПЕТРОВИЋ ПИРОЋАНАЦ, геополитолог Центар Југоисток, ИПС

Већ улазак Руса у смедеревску железару биће манифестовање Јалте-2  

  • Кредитни повратак Руса у Србију има геополитичке димензије – ако се настави и са другим кредитним аранжманима, повратио би, у догледно време, добрано нарушену стратегијску равнотежу Цвијићеве линије на нашем Југу, као и дунавске директрисе

         У СТРАТЕГИЈСКОМ избору српске безбедносне доктрине бих свакако рачунао и на блиске везе са Русима. Од Москве, уверен сам, никада нећемо бити обилато засипани уранијумом, као што смо од Вашингтерне.

         Већ улазак руске компаније у Смедеревску челичану за мене би био сигуран знак руског одличнијег стратегијског интересовања за успостављање равнотеже на Југоистоку Европе. То би могло да се назове, осим завршницом радова на новој безбедносној архитектури Југоистока Европе, још и манифестовањем Јалте-2 .

         Стратегијски однос треба посматрати и кроз следеће: када моћне земље дају кредите малима, углавном се у том чину огледају и нека политичка условљавања, а у покретању руске кредитне линије има јасних гестова искреног пријатељства (који су иначе одсутни у банкарству), као што су веома повољни каматни услови.

         Кредитни повратак Руса у Србију има геополитичке димензије – ако се настави и са другим кредитним аранжманима, повратио би, у догледно време, добрано нарушену стратегијску равнотежу Цвијићеве линије на нашем Југу, као и дунавске директрисе.

         Американци и ЕУ контролишу и Дунав, па и српску пловну деоницу од око 776 км. Американци су - као и даље моћна планетарна Вашингтерна - овде још знатно присутнији, почев од инсталирања базе Бондстил, преко инсталираних и пројектованих људи у номенклатури и НВО сектору, до компанија имплантираних у Србији и у блиском иностранству Србије...

 

Милован ДАНОЈЛИЋ, песник

Шта год потписивали, ја сам за савезништво са Русијом

         НЕ ЗНАМ шта ће Путин и Николић да потпишу, али шта год да је, ја сам за савезништво са Русијом.

         Ми смо природно упућени на Русију и сваки рационалан договор поздрављам!

         

         Диана Милошевић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари