Венецијанска комисија: Црна Гора не може без судских одлука одузимати црквену имовину

ПРЕНОС У ДРЖАВНО ВЛАСНИШТВО САМО НАКОН КОНАЧНЕ (ПРАВОСНАЖНЕ) СУДСКЕ ОДЛУКЕ

Манастир Режевићи

* Венецијанска комисија препоручила властима у Подгорици да у Нацрту закона јасно наведу да евентуална промена власништва над верском имовином неће аутоматски утицати на постојеће право коришћења те имовине

____________________________________________________________________

         ВЕНЕЦИЈАНСКА комисија је данас на свом сајту објавила мишљење о Предлогу закона о слободи вероисповести у којем поздравља намеру Владе да ту област уреди на савремен начин, али и подвлачи да имовина не може бити одузета без судске одлуке.

         Комисија је у закључцима дала низ препорука међу којима и да упис права на државно власништво треба да се врши само после коначне административне судске одлуке.

         Такође, Венецијанска комисија препоручује да се у Нацрту закона јасно наведе да је промена власништва над верском имовином неће аутоматски утицати на постојеће право коришћења те имовине.

         Држава има право на наметање строгих услова за коришћење имовине како би се штитило културно наслеђе, наводи се у закључцима Венецијанске комисије.

         Венецијанска комисија је препоручила и да се обаве свеобухватне и ефикасне консултације с јавношћу, укључујући и представнике верских заједница, што је важан услов да се постигне што је могуће шири консензус о том питању.

         Представници црногорске власти су саопштили још у петак, одмах после седнице Венецијанске комисије, да су задовољни закључцима и да намера владе није била да једнострано одузима имовину.

         Митрополија СПЦ Црногорско-приморска тврди да је циљ Владе Црне Горе био да се цркве и манастири СПЦ "одузму једнострано, мимо суда", али да та одредба није добила позитивно мишљење Венецијанске комисије Савета Европе.

         У Предлогу закона о слободи вероисповести који је усвојила црногорска влада се наводи да све верске заједнице, међу којима је и Српска православна црква, морају доказати да су пре 1918. биле власници црквене имовине, иначе ће им бити одузета.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари