Становници Сињајевине бране своју планину и од Милове војске и од НАТО

НА ЊОЈ МОЖЕ ДА СЕ НАПАСА ВИШЕ ОД 10.000 ГОВЕДА И 200.000 ОВАЦА

* Представник Грађанске иницијативе "Сачувајмо Сињајевину" Александар МИЛАТОВИЋ: Сињајевина је као створена за пољопривреду и туризам. Анализа Агрокомбината "13. јул" показала је да се на њој за само четири месеца може произвести хиљаду тона сира, 750 тона меса, 36 тона вуне, 33 тоне лековитог биља и 4.000 тона сена од чега се може зарадити око 11 милиона евра. А од војних полигона немамо ни евро добити

_____________________________________________________________

         ПЛАНИНА Сињајевина неће бити претворена у војни полигон НАТО-а јер то њени мештани неће дозволити по цену живота и спремни су да блокирају све приступне путеве ако војска крене ка њиховим катунима и пашњацима, поручили су грађани данас са протеста "Сачувајмо Сињајевину" који је одржан на Савиним водама.

         Неколико стотина грађана затражило је да Министарство одбране Црне Горе одустане од намере да на тој планини успостави војни полигон, захтевајући да Сињајевина буде проглашена за регионални парк природе.

         Представник Грађанске иницијативе "Сачувајмо Сињајевину" Александар Милатовић рекао је да је Сињајевина подручје створено за пољопривреду и туризам.

         Он је навео да је анализа Агрокомбината "13. јул" показала да се на Сињајевини за само четири месеца може произвести хиљаду тона сира, 750 тона меса, 36 тона вуне, 33 тоне лековитог биља и 4.000 тона сена од чега се може зарадити око 11 милиона евра.

         Милатовић је истакао да су милионски приходи могући и од туризма.

         "Од војних полигона немамо ни евро добити, тако да је рачуница јасна. Сињајевина припада сточарима и туристима и никако се не сме уништити", поручио је Милатовић.

         Мештанин Липова Владо Бојић указао је да на Сињајевини има на стотине ендемских врста и да се на тој планини може напасати више од 10.000 говеда и 200.000 оваца.

         "Позивам све који гравитирају Сињајевини да је бране, а надлежне да, ако треба, питају народ и референдумом како жели да користи своју Сињајевину", поручио је Бојић.

         Црногорски министар одбране Предраг Бошковић изјавио је раније да Војска Црне Горе ниједним поступком неће угрозити Сињајевину, нити било коју територију.

         Он је навео да на Сињајевини неће бити градње, већ да ће простор који тамо већ постоји бити кориштен за вежбе јединица Војске Црне Горе.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари