НАТО уступа Министарству одбране Црне Горе радар вредан 20 милиона евра

НАВОДНО НЕЋЕ БИТИ МОНТИРАН ОДМАХ ЈЕР СВЕ МОЖЕ ПОТРАЈАТИ И ДУЖЕ ОД 18 МЕСЕЦИ

* ФАКТИ: У Подгорици тврде да ће им служити „за надзор ваздушног простора Црне Горе“. Међутим, пре ће бити да ће служити за држање под присмотром Србије. Јер, ваздушни простор је већ – и без додатно радара - под вишеструком и компактном радарском контролом НАТО. Да није тако, грчки и италијански војни авиони не би патролирали небом изнад Монтенегра...

_________________________________________________________________________

           МИНИСТАРСТВО одбране Црне Горе упутило је раније НАТО захтев за уступање радара, чија је вредност око 20 милиона евра.

           "Можемо да потврдимо доделу радарског система црногорским властима. Овај важан корак представља још један снажан напор да се осигура одбрана и заштита ваздушног простора земље, заједно с ваздушним полицијским снагама које пружају савезнички авиони из Грчке и Италије", рекао је званичник Алијансе чију изјаву преноси подгорички дневни лист „Побједа“.

           У црногорском министарству одбране нису потврдили информацију, али су навели да су разговори са НАТО у току.

           "Један од националних приоритета је набавка радара за надзор ваздушног простора Црне Горе. Министарство одбране Црне Горе упутило је захтев за уступање радара, који ће разматрати Комитет НАТО за инвестиције", навели су из Министарства.

           Како је даље наведено, после евентуалног прихватања, кренуће се у процес припреме радара, његовог транспорта и инсталације на територији Црне Горе.

           "До стављања у оперативну употребу процес ће трајати од 18 до 24 месеца", навели су из Министарства одбране.

           (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари