НАТО-Монтенегрин Ђукановић у Паризу оптужио Србију да је 1918. анектирала Црну Гору

ИАКО ЈЕ ДРЖАВИЦА КРАЉА НИКОЛЕ ЈЕДИНА ИЗ АНТАНТЕ КАПИТУЛИРАЛА СВРСТАО ЈЕ МЕЂУ ПОБЕДНИКЕ

* Анадрија МАНДИЋ: „Забрањивати прославу у Пљевљима, забрањивати улазак у Црну Гору водећим српским интелектуалцима и називати најпогрднијим именима учеснике величанствене будванске прославе “Покољења дјела суде”, а недуго затим ићи у Париз на прославу која се одржава истим поводом - то може само да уради црногорски режим“

___________________________________________________________________________

          МОНТЕНЕГРИНСКИ председник Мило Ђукановић изјавио је да је Црна Гора изашла као победница из Првог светског рата након "трагичне анексије од стране Србије због које је и ушла у тај рат".

         Ђукановић је рекао да је данас велики дан за Француску, Европу и прогресивни свет.

         "Све земље, непосредни и посредни учесници Првог светског рата, данас су жељели да се преко својих представника поклоне сјенима свих жртава страдалих на било којој страни", истакао је Ђукановић након обележавања стотину година од завршетка Првог светског рата у Паризу.

         Он је оценио да је овај дан велики и за Црну Гору, која је опет независна и суверена држава.

         "Ево нас опет на свом достојанственом месту, равноправно међу европским и светским партнерима у граду у којем је црногорска столица остала празна, након што смо као земља победница изашли из Првог светског рата и након трагичне анексије од стране Србије због које је Краљевина Црне Горе управо и ушла у тај рат", оценио је Ђукановић.

         Према његовим речима, данашња Црна Гора чврсто је утемељена у историјским вредностима слободарства и антифашизма.

         Мандић:Ђукановић жали што су у Великом

           рату поражене Немачка и Аустроугарска

*Лажна је и провидна сврха боравка Мила Ђукановића у Паризу, када његова власт на сваком кораку оспорава чињеницу да је Црна Гора ослобођена од окупације 1918. године. Посебно их је стид што су добровољци из Црне Горе и Боке, који су се налазили у саставу Српске војске, први стигли на ове просторе и разоружали окупаторску војску

_______________________________________________________________

         ЛИДЕР Нове српске демократије Андрија Мандић, упутио је честитку  поводом Дана примирја у Првом светском рату, додајући да Срби имају посебно место у Великом рату.

         „Свим грађанима Црне Горе, који су поносни на своје претке и њихову часну и херојску борбу, честитам Дан примирја у Првом свјетском рату и тренутак коначне капитулације царске Њемачке. Међу народима који су остварили ову величанствену побједу и бацили на кољена велике свјетске силе, посебно мјесто заузима српски народ, који је исписивао своју славну историју крвљу и херојством од Цера, Колубаре, Мојковца, Мачковог камена, Топличког устанка, Кајмакчалана и незадрживог пробоја Солунског фронта и ослобађања Србије, Црне Горе, Војводине, Боке и свих других простора некадашње краљевине Срба, Хрвата и Словенаца„, казао је Мандић.

         Додао је, да је то велики дан за читаво човечанство, али не и за режим у Црној Гори који ослобођење од Аустроугара проглашава окупацијом.

         „Забрањивати прославу у Пљевљима, забрањивати улазак у Црну Гору водећим српским интелектуалцима и називати најпогрднијим именима учеснике величанствене будванске прославе “Покољења дјела суде”, а недуго затим ићи у Париз на прославу која се одржава истим поводом, може само да уради црногорски режим“, нагласио је Мандић.

         Лажна је, додаје он, и провидна сврха боравка Мила Ђукановића у Паризу, када његова власт на сваком кораку оспорава чињеницу да је Црна Гора ослобођена од окупације 1918. године.

         Посебно их је стид што су добровољци из Црне Горе и Боке, који су се налазили у саставу Српске војске, први стигли на ове просторе и разоружали окупаторску војску. Данас се у Паризу славе и поздрављају сви војници и побједници из првог светског рата, а са ових простора нема других осим оних које смо прије неко вече и ми у Будви прослављали. Да искрено мисли и осјећа величину успјеха који су наши преци постигли, Мило Ђукановић би организовао велику прославу у самој Црној Гори. Нажалост, по понашању његовог режима само се може закључити да они жале за поразом царевина Аустроугарске и Њемачке“, оцјењује лидер НСД-а.

         Према његовим ријечима, посебно је лицемјерно то што пропагандисти ДПС најнегативније, често и вулгарно, критикују за догађања са краја 1918. године савезничке државе попут Француске, зато што су прихватиле ујединитељску вољу ондашњих  грађана Црне Горе.

         То, наравно, Ђукановић неће поменути зато што је његово присуство прослави, уствари, јефтина превара, која је неопходна у ширем контексту сложених међународних односа када постоји мали број тема о којима супротстављене силе имају усаглашен однос. Када сви лидери великих сила мисле исто о природи и карактеру Првог свјетског рата, као и резултатима и тековинама тог ужасног сукоба, неки предсједник ДПС-а, из мале Црне Горе, не смије да искочи из општеприхваћене оцјене и тамо у разговорима са представницима држава побједница каже оно што овдје он и његови истомишљеници понављају до изнемоглости“, наглашава Мандић.

         Тамо ће бити спреман, додаје он, и да се поклони славној српској војсци и слави српског оружја од 1914-1918, оним херојима који су сломили највеће свјетске силе тога времена, што ће, уосталом, урадити и остали присутни.

         „То што ће у Паризу прошетати булеваром краља Петра ослободиоца, неће зауставити његовог премијера да блати тековине Првог свјетског рата, што ће и он сам, вјероватно, наставити да ради по повратку са тог “ходочасничког” путовања.  Та врста политике, ако се то тако може назвати, много личи на однос према Русији. Док се црногорски режим, на једној страни заклињао у стратешко партнерство са старим провјереним историјским савезником, дотле је на другој страни, на преваран начин увлачио Црну Гору у НАТО, супротно већинској вољи грађана“, казао је Мандић.

         Такође, додаје, да није никаква тајна да од некадашњег српског народа из краљевине Црне Горе који је имао исте погледе на прошлост и будућност, данас су формиране две заједнице које су постале различите у свему.

         „Проток времена нас све више удаљава једне од других, о чему веома убједљиво свједочи однос према обиљежавању сто година од ослобођења у Првом свјетском рату“, закључио је Мандић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари