Кривокапић: Ђукановић не дозвољава мирну транзицију власти у Црној Гори

НОВИ ПРЕМИЈЕР УПОЗОРИО ДА ОН ДРЖАВУ И ДАЉЕ ТРЕТИРА КАО СВОЈ ФЕУД

Ђукановић вратио новом сазиву Скупштине Црне Горе на поновно одлучивање све законе које је донела, укључујући и најважнији - закон о слободи вере

* Потпредседник Владе Црне Горе Дритан АБАЗОВИЋ: „Сам себи је дао жути картон. Ако прекрши Устав сменићемо га

_____________________________________________________________

       МОНТЕНЕГРИНСКИ председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је на поновно одлучивање све законе које је донела Скупштина на седници 29. децембра, међу којима су и измене Закона о слободи вероисповести.

       Приликом доношења одлуке позвао се на члан 94 став 1 Устава.

       На Четвртој сједници Другог редовног (јесењег) засједања у 2020. години, 29. децембра усвојени су: Закон о измјени Закона о раду; Закон о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница; Закон о измјенама и допунама Закона о државним службеницима и намјештеницима; Закон о допунама Закона о здравственој заштити; Закон о измјенама и допунама Закона о кредитним институцијама; Закон о измјенама Закона о санацији кредитних институција и Закон о измјенама и допунама Закона о фискализацији у промету производа и услуга.

       Ђукановић је, наводећи разлоге за одлуку, подсјетио да је сходно члану 90 став 3 Пословника Скупштине прописано: "Кворум се утврђује примјеном електронског система за гласање, на начин што је сваки посланик дужан да се лично идентификује (пријави) убацивањем идентификационе картице у посланички пулт на свом сједишту или на основу евиденције генералног секретара Скупштине''.

       „Стога је отворено питање да ли је приликом почетка предметне седнице и усвајања њеног дневног реда постојао кворум, а самим тим и питање демократског легитимитета, као и усаглашености усвојених закона са Уставом Црне Горе и важећим правним прописима", навео је Ђукановић у документу упућеном председнику парламента Алекси Бечићу.

       Указао је и на "отворено правно питање" констатовања престанка мандата посланику Филипу Аџићу и потврђивања мандата Суаде Зороњић, с обзиром на, како наводи, већински донешену негативну одлуку Државне изборне комисије, "као и на укупну парламентарну праксу у Црној Гори да се мандат члана Парламента потврђује тек на предлог тог независног институционалног ауторитета."

       Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да Ђукановићева одлука да неколико закона, међу којима је и Закон о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести, врати Скупштини на поновно одлучивање, најбоље показује како процес кохабитације функционише у пракси.

       „Ђукановић не дозвољава мирну транзицију власти у Црној Гори и наставља у вишегодишњем маниру да Црну Гору третира као свој феуд. Осим што крши Устав, законе ове земље, Ђукановић се игра грађанима, њиховом имовином и правима која проистичу из Устава", навео је Кривокапић на Твитеру.

       Ударом на банкарски сектор и мале привреднике, председник Црне Горе нам поручује да га није брига за државу уколико неће бити њен власник, рекао је премијер Кривокапић.

       Ђукановић је враћањем на поновно гласање закона које је Скупштина усвојила 29. децембра "дао себи жути картон" - рекао је потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

       "Ако прекрши Устав сменићемо га", написао је Абазовић на Твитеру.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари