Ђукановићев режим кренуо у подизање споменика Титу у бившем Титограду

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОДГОРИЦЕ ИВАН ВУКОВИЋ ЗАТРАЖИО ДА СЕ ОДЛУКА ДОНЕСЕ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ

* Вуковић у образложењу иницијативе написао: „Тито је био велики поштовалац и заштитник Црне Горе. Подизањем споменика трајно ће се чувати успомена на истакнуту личност, револуционара, борца против фашизма, једног од највећих светских државника XX века , чије је дело од међународног значаја и представља допринос у борби за мир, разумевање и сарадњу народа у свету

* Демократски фронт упозорава да је Тито наредио бомбардовање Подгорице поткрај Другог светског рата и да је подизање споменика – нова ујдурма владајућегф режима

* ФАКТИ: Да ли је случајно што се НАТО-дукљани враћају Титу?  Наравно да није. Они су истовремено окренути Секули Дрљевићу и Титу, то је закономерно. И један и други их окрећу од Србије, Русије и православља. Тито је логичан избор за оне којима је уједињење са Србијом 1918-те било - окупација... НАТО их је само (пре)спојио на нов начин...

________________________________________________________________________

          СКУПШТИНА Подгорице у петак ће по хитном поступку разматрати иницијативу градоначелника Ивана Вуковића да се у главном граду државе Мила Ђукановића подигне споменик Јосипу Брозу Титу.

         Иницијатива предвиђа да споменик буде завршен већ током наредне године.

         И док Вуковић сматра да је Тито био велики поштовалац и заштитник Црне Горе, у опозиционим редовима Броза доживљавају другачије.

         У Демократском фронту (ДФ) сматрају да је Тито одговоран за бомбардовање Подгорице и погибију великог броја црногорских грађана.

С друге стране Демократе кажу да су прво наивно поверовале да се ради о искреној иницијативи, али да су сада става да је то само још једна намера Демократске партије социјалиста да игра на поделе међу грађанима Црне Горе.

         „Јосип Броз Тито био је велики поштовалац Црне Горе и њене историје, увек спреман да јој помогне и ода признање за њене подвиге“ – стоји у образложењу градоначелника Вуковића, којим је од градског парламента тражио да на седници заказаној за петак, по хитном поступку размотри одлуку, да се „највећем сину југословенских народа“, подигне споменик у Подгорици, граду који је некада носио маршалово име.

         Још је додао: „Он је био први, код нас и у свету, који је рекао да је Црна Гора у антифашистичком рату, 13. јула 1941. године, запалила искру европског отпора тој пошасти и, генерално узевши, дала осталим народима Југославије подстрек за борбу и тако положила темеље новом братству народа Југославије."

         Из ДФ кажу да су стриктно против тога да се у Подгорици подигне споменик човеку који је, како кажу, крајем другог светског рата директно наредио бомбардовање Подгорице.

         "Споменик је политичко питање које се тренутно намеће, не знамо из којих разлога и што је битно сада да се таква једна личност, чије је владање у потпуној супротности са данашњом европском демократијом, схватањима и тежњама којима Црна Гора иде ка ЕУ. Ми смо у потпуности против тога да се једној таквој личности која је договорна за велики број Црногораца, да ми данас подижемо споменик једној таквој особи", истакао је Миодраг Бешовић, одборник ДФ.

         Најјача опозициона партија у Подгорици - Демократска Црна Гора првобитно је подржала ову идеју, јер су како кажу, поверовали да се ради о искреној иницијативи. Ипак, сада сматрају да се иза свега крије још једна политичка игра ДПС на карту подела у Црној Гори.

         "Ми као млади људи првенствено, нећемо се враћати у те њихове приче, и нећемо се играти четника и партизана по Црној Гори у 2018. години у 21. веку. Већ сада могу да најавим да одборници Демократске Црне Горе у Скупштини Главног Града неће присуствовати, било којој седници, на којој ће се одлучивати о иницијативама које за циљ имају да свађају грађане Црне Горе", казао је Душко Стијеповић из Демократске Црне Горе.

         А Вуковић је додатно објаснио да је Тито урадио све да се национална права Црногораца поштују једнако као национална права осталих народа, а црногорској култури пружи равноправан однос са свима осталима.

         "Подизањем споменика Јосипу Брозу Титу, трајно се чувају успомене на истакнуту личност, револуционара, борца против фашизма, једног од највећих светских државника XX века , чије је дело од међународног значаја и представља допринос у борби за мир, разумевање и сарадњу народа у свету", поручио је Вуковић.

         Извор: http://www.vijesti.me/tv/vukovic-smatra-tita-zastitnikom-crne-gore-df-tv...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари