Црна Гора продала државне обвезнице - избегла и банкрот и ММФ

СУМА ЈЕ 750 МИЛИОНА ЕВРА – НА СЕДАМ ГОДИНА И СА 2,875 ОДСТО КАМАТЕ

Милојко Спајић

* Премијер Здравко КРИВОКАПИЋ: Осећам понос и задовољство... Желимо да се понашамо домаћински. Ако то неко до сада није видео, видеће у току наше владавине

_______________________________________________________________

       МИНИСТАР финансија и социјалног старања Црне Горе Милојко Спајић изјавио је да је Подгорица јучерашњим емитовањем државних обвезница на међународном тржишту у износу од 750 милиона евра буквално избегла банкрот, и да је то био једини могући потез у овом тренутку.

       Министар је такође навео да је тиме избегнут и ангажман са Међународним монетарним фондом (ММФ).

       „Црна Гора је избегла банкрот. Реаговали смо пре почетка следеће године да не би упали у дужничку кризу. Ништа од тог новца неће ићи на потрошњу. Само за Црну Гору и враћање кредита", саопштио је Спајић на конферецији за новинаре.

       Министарство финансија Црне Горе је у сриједу емитовало државне обвезнице на међународном тржишту у износу од 750 милиона евра, којима ће се надокнадити мањак у државној каси у наредној години.

       Обвезнице су емитоване на период од седам година и према досадашњим информацијама, са каматном стопом од 2,875 одсто.

       Подгоричке "Вијести" су пренеле да су све обвезнице продате, и да је укупно интересовање инвеститора било око три милијарде евра.

       Премијер Здравко Кривокапић је овим поводом изјавио да је наступ Црне Горе на међународном тржишту дуга био успешан, те да осјећа понос и задовољство што су успели да обезбеде овакав приступ.

       „Желимо да будемо добри домаћини, да се понашамо домаћински. Ако то неко до сада није видео, видеће у току наше владавине", поручио је Кривокапић на истој конференцији за медије сазваној поводом новог задужења земље од 750 милиона евра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари