Кина одбија да уништи и једну једину своју ракету средњег домета

АНДРЕА ТОМПСОН: ПЕКИНГ ТО ОДБИЈА ЈЕР БИ МОРАО ДА УНИШТИ ЗНАТАН ДЕО СВОГ АРСЕНАЛА

* Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј АНТОНОВ: Америчко иступање из Споразума о ракетама средњег и малог домета имаће мрачне последице

____________________________________________________________________________________

         КИНА на показује интерес да се прикључи Споразуму о ликвидацији ракета средњег и малог додмета – објавила је Андреа Томпсон, заменица државног секретара САД за међународну безбедност и контролу над наоружањем.

         Томпсон је открила да је о `прикључивању Кине` разговарала са њеним званичницима чија имена и функције није открила.

          Навела је: „Према преговорима које сам водила, могу да кажем да Пекинг није за то заинтересован јер би морао да уништи значајан део свог ракетног арсенала. Ја то и не очекујем“.

         У наступу на конференцији коју је организовала вашингтонска Карнегијева фондација, Томпсон чак била сликовита:

         „На кинеској страни не постоји никакав апетит за било какве споразуме о контроли над наоружањем. При садашњим приликама на плану глобалне безбедности, не верујем ни да ће Кина ратификовати споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба“.

         Томпсон је све ово рекла у дану када је Доналд Трамп од Конгреса затражио 750 милијарди долара за Пентагон у финансијској 2020-ој години.

         И практично у исто време када је руски амбасадор у Вашингтону – Анатолиј Антонов – оценио да ће америчко иступање из Споразума о ракетама средњег и малог домета имати „мрачне последице“.

         Додао је да ће бити „жалосне“ како за руско-америчке односе, тако и за цео свет.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари