Ванг Ји: САД су изгубиле разум и сваки морал - више им се не може веровати

КИНУ И РУСИЈУ НАЗВАО ОДГОВОРНИМ ВЕЛИКИМ СИЛАМА КОЈЕ ЧУВАЈУ ГЛОБАЛНИ ПОРЕДАК

* Шеф кинеске дипломатије након телефонског разговора са Сергејом Лавровом рекао: „Сједињене Државе у својој политици према Кини оживљавају злогласни макартизам и давно застарели менталитет Хладног рата, намерно изазивајући идеолошку конфронтацију, кршећи међународно право и основне норме међународних односа. Кину ће одлучно бранити своје легитимне интересе и ауторитет земље

__________________________________________________________________

        КИНЕСКИ министар спољних послова Ванг Ји у телефонском разговору са Сергејом Лавровом рекао је да су Сједињене Државе већ изгубиле разум и сваки морал и да им се више не може веровати.

        Шеф кинеске дипломатије је ту своју оцену уградио у овај контекст:

        „Сједињене Државе пребацују сопствену одговорност на друге. Користе пандемију за дискредитацију других земаља и окривљивање других. Не заустављају се ни пред чим, чак стварају вруће тачке и сукобе у међународним односима. Заиста су већ изгубиле разум, морал и поверење других држава“.

        Ванг је додао да су САД потпуно искрене једино у давању приоритета својој политици и свом егоизму. Политици једностраних акција и застрашивања других до крајности.

        „Сједињене Државе у својој политици према Кини оживљавају злогласни макартизам и давно застарели менталитет Хладног рата, намерно изазивајући идеолошку конфронтацију, кршећи међународно право и основне норме међународних односа. Кину ће одлучно бранити своје легитимне интересе и ауторитет земље“, рекао је Ванг.

        Додао је да "Кина и Русија, као одговорне велике силе, морају да наставе не само са подизањем билатералних односа на још виши ниво, већ и да раде заједно са земљама које имају објективан и правичан став и желе да се одупру било којој акцији која крши међународне норме исупротставља се току историје, да заједно одржавају глобални мир и стабилност и подржавају глобални напредак и развој“.

        Доналд Трамп је у минулу среду поново оптужио Кину за ширење коронавируса „на цео свет“.

        Дан раније, одбио је да преговара о трговинском споразуму с Пекингом, тврдећи да је Кина ударила по САД епидемијом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари