Ванг Ји Блинкену: Престаните да говорите о „кинеској претњи“! Не кочите наш технолошки развој!

КИНА СВЕТУ ОПЕТ ПОКАЗАЛА КАКО ТРЕБА РАЗГОВАРАТИ СА АМЕРИКАНЦИМА

* Координатор кинеске спољне политике затражио од америчког државног секретара да САД укину уведене незаконите антикинеске санкције и предочио му да Пекинг неће прихватити компромисе и уступке по питању Тајвана

* Американолог Малек ДУДАКОВ: Између Пекинга и Вашингтона расте војна конфронтација у Тајванском мореузу. Обе стране настоје да повећају своје присуство у азијско-пацифичком региону. У ствари, све води ка великом сукобу, који ће бити прилично тешко спречити. Практично нема изгледа за нормализацију

__________________________________________________________

           КИНА је опет показала како треба разговарати са Американцима.

           Главни у њеном партијском врху за спољну политику - Ванг Ји, члан Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине и шеф његове Комисије за спољне послове – затражио је од Сједињених Држава да престану да подстичу разговоре о „кинеској претњи“.

           Од америчког државног секретара Ентони Блинкена, који је био у дводневној посети у Пекингу, затражио је такође да укине незаконите једностране антикинеске санкције, да не сузбија технолошки развој Кине и да се не меша у унутрашње ствари земље.

           Ванг Ји је предочио Блинкену и да Пекинг неће прихватити компромисе и уступке по питању Тајвана, истичући да је очување националног јединства увек било срж фундаменталних интереса Кине.

           Кинески министар спољних послова Ћин Ганг, на састанку са Блинкеном, рекао да је спреман да посети САД у време погодном за обе стране. Притом је нагласио да је дијалог између Вашингтона и Пекинга достигао је „најнижуу тачку у историји дипломатских односа две земље“.

           Американолог Малек Дудаков процењује озбиљније отопљавање у америчко-кинеским-односима није ни на видику:

           „Вашингтон је иницирао Блинкенову посету. Зато Американци њен салдо оцењују позитивније.

           Ово објашњава позитивнију оцену посете Блинкена. Међутим, између Пекинга и Вашингтона расте војна конфронтација у Тајванском мореузу. Обе стране настоје да повећају своје присуство у азијско-пацифичком региону. У ствари, све води ка великом сукобу, који ће бити прилично тешко спречити. Практично нема изгледа за нормализацију. Блинкенова посета у том погледу изгледа као празна формалност“.

           Наредног месеца Кину ће посетити америчка министарка финансија Џенет Јелен. Очекује се да ће потом уследити извесне позитивне корекције у економским односима. Другим речима: да ће Вашингтон ублажити нека антикинеска ограничења...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари