У Пекингу су схватили главно - да Кина више не може избећи судар са САД

КИНЕСКА ФОРМУЛА ЗА ОЛУЈУ КОJА ДОЛАЗИ: ДОБРА КОМБИНАЦИЈА ДРЖАВНЕ КОНТРОЛЕ И ПРИВАТНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

* У Кини су неколико последњих година трајали спорови: да ли је могуће избећи конфронтацију са Сједињеним Државама и њиховим савезницима вођењем неке врсте меке и ненаметљиве политике? Данас је већ свима јасно да ту ништа не зависи од мирног или немирног понашања Кине

* Кинези су свесни да милитаризована привреда неће ухватити много мишева. Указују да Запад збија своје редове помоћу притиска и принуде, да ради на разбијању производних ланаца и потчињавању свог  становништва либералној идеологији. А одговор на то треба да буду - отвореност и иницијатива приватног и државног бизниса

* Кини су била потребна отворена тржишта и планетарно тржишно окружење. Кинеска држава је само помагала својој огромној производној цватућој башти. На ту формулу се, у основи, и своде главни резултати законодавног маратона који се управо завршио у Пекингу

___________________________________________________________        

         Аутор: Дмитриј КОСИРЕВ

         ЗАВРШЕТАК пролећног заседања кинеског парламента послао је земљи и свету неколико јасних сигнала, од којих је главни да је Пекинг свестан да је цео свет, а пре свега Кина, ушао у период „велике олује”.

         Такође: да Кина кроз њу не сме само да некако прође, већ да треба да стигне у нову луку - у нову еру - са вијорећим победничким заставама.

         Свекинески парламент је заправо почео да ствара правни оквир за мобилизацију привреде и друштва за предстојеће изазове.

         Са самим изазовима је сада све јасно.

         У Кини су неколико последњих година трајали спорови: да ли је могуће избећи конфронтацију са Сједињеним Државама и њиховим савезницима вођењем неке врсте меке и ненаметљиве политике?

         Данас је већ свима у Пекингу јасно да ту ништа не зависи од мирног или немирног понашања Кине.

         Јасно им је и да је највећи део света у овој конфронтацији на страни Кине (а и Русије) јер олује не доприносе ничијем просперитету.

         За Кину је сада питање како треба да изгледа њена нова мобилизација.

         Формула је: правилна комбинација државне контроле и приватне иницијативе.

         У успостављању равнотеже између раста и безбедности. И уконсензусу јавности око тога.

         У Кини су свесни да милитаризована привреда неће ухватити много мишева.

         Указују да Запад збија своје редове помоћу притиска и принуде, да ради на разбијању производних ланаца и потчињавању свог  становништва либералној идеологији. А одговор на то треба да буду - отвореност и иницијатива приватног и државног бизниса.

         Зашто ће баш овај пут доносити више користи, сведочи и амерички лист Foreign Affairs који је помно анализирао однос снага између САД и Кини на плану технолошког лидерства. А утврдио је: полупроводници – у тој области САД имају шансу да успоре кинеску економију, а у роботици – такву шансу више немају.

         И тако редом.

         Са главном поентом: убрзано технолошко заостајање Сједињених Држава проузроковано је системском грешком чији корени сежу у 1970-те и 1980-те.

         Тада је била модерна идеја да се доминација Запада може афирмисати по шеми: „наш мозак - њихове руке“. То је подразумевало да се развијени свет специјализује за интелектуалне производе, а свет у развоју да по технолошким шемама и лиценцама по њима прави јефтине производе.

         Притом је Запад покушавао да монополизује још један релативно интелектуални производ – продају, маркетинг.

         Све се то заиста догодило. Али, данас се испоставља да се лабораторије не осећају добро у изолацији од фабрика. Иновације се брже рађају када се људи и идеје моментално крећу „кроз ограду“ (између лабораторије и фабрике), када се те две карике споје.

         Кина и многе друге земље почеле су да се управо на томе уздижу.

         А да би производња функционисала, Кини су била потребна отворена тржишта и планетарно тржишно окружење.

         Кинеска држава је само помагала тој огромној цватућој башти.

          На ову формулу се, у основи, и своде главни резултати законодавног маратона који се управо завршио у Пекингу.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари