У кинеском супер-реактору плазма 17 минута била пет пута усијанија од Сунца

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ РАЗВИО ТЕМПЕРАТУРУ ОД 120 МИЛИОНА СТЕПЕНИ ЦЕЛЗИЈУСОВИХ, АЛИ САМО 101 СЕКУНДУ

* Кинескии Експериментални токамак, који је познат као „вештачко сунце“, радио је најдуже досад – 1056 секунди. Са убризганом енергијом од 1,73 GJ

* Новинска агенција Синхуа навела да је циљ целог пројекта генерисање готово неограничене чисте енергије која имитира природне реакције унутар звезда

_________________________________________________________

       КИНЕСКИ термонуклеарни реактор - Експериментални напредни суперпроводни токамак (EAST) - поставио је нови рекорд. Може се рећи: светски рекорд.

       Достигао је температуру од 70 милиона степени Целзијуса и функционисао је са оваквим тешко замисливим загревањем око 17 минута.

       Кинеска новинска агенција Синхуа пренела је указивање руководства супер-реактора да плазма у њему током тих 17 минута била пет пута врелија од Сунца.

       „У првој половини 2021. одржавали смо плазму са температуром електрона од 120 милиона степени Целзијуса 101 секунду. Овај пут смо користили дуги импулс топлоте“ - ​​рекао је шеф експерименталног рада реактора Гонг Ксијанзу.

       Према његовим речима, постигнути резултат може постати „темељ за изградњу стабилног термонуклеарног инжењерског реактора у будућности“.

       Кинескии Експериментални токамак, који је познат као „вештачко сунце“, радио је најдуже досад – 1056 секунди. Са убризганом енергијом од 1,73 GJ.

       Синхуа је навела да је циљ целог пројекта генерисање готово неограничене чисте енергије која имитира природне реакције унутар звезда. И то: без трошкова фосилних горива и депоновања опасног отпада.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари