Све више сигнала да ће Пекинг војском смирити демонстрације у Хонгконгу

ПОЛИЦИЈА ОПКОЛИЛА ПОЛИТЕХНИЧКИ УНИВЕРЗИТЕТ, АЛИ СУ ВОЂЕ ПРОТЕСТА ПОБЕГЛЕ

* Најекстремнији демонстранти су преко моста – спуштајући се конопцима - сишли на улицу одакле су их одвезли њихови сарадници на мотоциклима

* Амбасадор Кине у Великој Британији: Влада Хонгконга чини све што је могуће да поврати контролу над ситуацијом. Централна власт - ако она ипак измакне контроли - сигурно то неће мирно посматрати. Имамо и одлучност и моћ да окончамо немире"

____________________________________________________________________

         ДЕСЕТИНЕ хонгконшких демонстраната које је полиција опколила у кампусу Политехничког ниверзитета, успеле су да побегну након што је пао мрак.

        Најекстремнији демонстранти су преко моста – спуштајући се конопцима - сишли на улицу одакле су их одвезли њихови сарадници на мотоциклима.

        Политехнички универзитет био је бастион петомесечног протеста.

        Полиција је пре две дана запретила да ће почети да користи бојеву муницију против смртоносног оружја радикалних демонстраната који масовно користе бејзбол палице, цигле и "молотовљеве коктеле". А почели су да користе и лукове и стреле.

        Немири у тој бившој британској колонији прешли су прошле недеље у много радикалнију и насилнију фазу, што је довело до затварања школа.

        Извршна власт Хонгконга, која делује у складу с Пекингом, одбила је да прихвати захтеве демонстраната, укључујући истрагу о полицијском насиљу.

        Кина је више пута упозоравала да неће толерисати непоштовање власти.

        Све је изгледнија директна интервенција Пекинга за окончање кризе.

        Кинески војници, који су у Хонгконгу од 1997. године, када је пекиншка власт преузела тај град и околину, прошлог викенда су изашли из касарни, и то само да би уклањали барикаде демонстраната. Изузетно ретка појава војника на улицама, мада у цивилној одећи, подстакла је говоркања да предстоји војна интервенција.

        Амбасадор Кине у Великој Британији индиректно је указао на ту опцију, рекавши: „Влада Хонгконга чини све што је могуће да поврати контролу над ситуацијом. Централна власт - ако она ипак измакне контроли - сигурно то неће мирно посматрати. Имамо и одлучност и моћ да окончамо немире".

        Полиција је данас ухапсила десетине демонстраната код кампуса.

        „Осим изласка и предаје, не видим другу опцију за њих", рекао је неколико сати пре данашњег спектакуларног бекства демонстраната Шек Хау-јип, полицијски командант.

        Полиција је стање у кампусу назвала "нередима" што је указивање на кривично дело кажњиво с 10 година затвора.

        Протест се прошлог понедељка проширио Хонгконгом по новој стратегији под називом "Цветајте свуда" која подраумева мноштво блокада, сукоба и вандализама како би се до максимума развукле снаге полиције.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари