Ситуација у Хонгконгу стигла до опасне и експлозивне тачке

ХОНГКОНШКИ БОГАТАШИ ЗА ПРОТЕКЛИХ 7 ДАНА ИЗГУБИЛИ 19 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

* Опозиција поред аеродрома блокира и главни саобраћајни тунел, напада полицијске станице молотовљевим коктелима и димним бомбама. Чак као таоца држи новинара листа који јој није наклоњен

* Унутар Хонгконга постоји опасан раскол. Сви су Кинези, али су се оформиле антикинеска и прокинеска „партија“. Демонстрирају они који су за Лондон и Запад, а против „пекиншких комуниста“. Сукоб се додатно заоштрио након што је група непознатих обучених у бело у метроу претукла неколико десетина „опозиционих активиста“ који се, по правилу, облаче у црно

______________________________________________________________________

        СИТУАЦИЈА у Хонгконгу стигла је до опасне и експлозивне црте.

        Британизована хонгконшка опозиција фактички је заузела главни аеродром. Чак и држи као таоца новинара демонстрантима ненаклоњеног листа.

        Пекинг гомила трупе око једног од финансијских центара света на чије улице опозиција – коју и новцем и огранизационо - подржавају и Лондон и Вашингтон.

        Опозиција блокира и главни саобраћајни тунел, напада полицијске станице молотовљевим коктелима и димним бомбама.

        Шефица његове администрације – интелигентна Кери Лам – упозорила је суграђане:

        „Бојим се да је наш отворени, слободни и економски стабилни Хонгконг болестан и да ће му бити потребно много времена за оздрављење“.

        Њена оставка је један од главних захтева демонстраната.

        Хонгконг унутар Кине има „специјалну аутономију“, па обични Кинез у њега може допутовати само са неком врстом визе.

        Хонгконшки богаташи су током претходне недеље – због нереда у граду – изгубили на берзама 19 милијарди долара. За само седам дана!

        Кинеске трупе изводе маневре у граду који је најближи Хонгконгу.

        На то је одреаговао Доналд Трамп, а Пекинг је одмах одговорио – забраном уласка у луку Хонгконга двама америчким војним бродовима.

        Кина највероватније не намерава да ставља Хонгконг под опсаду или да над њим преузима контролу „на јуриш“.

        У самом граду се већ налази солидна кинеска војна јединица.

        Хонгконгом фактички управља његова бизнис-каста, а она је заистересована за стабилност и добре односе са Кином.

        Повод за побуну је било убиство на Тајвану које је починио становник Хонгконга. За његово изручење нису постојали правни услови, па је Пекинг одлучио да са Хонгконгом, Макаоом и Тајваном закључи споразуме о екстрадицији.

        Унутар Хонгконга постоји опасан раскол. Сви су Кинези, али су се оформиле антикинеска и прокинеска „партија“. Демонстрирају они који су за Лондон и Запад, а против „пекиншких комуниста“.

        Сукоб се додатно заоштрио након што је група непознатих обучених у бело у метроу претукла неколико десетина „опозиционих активиста“ који се, по правилу, облаче у црно.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари