Си пред добијањем трећег петогодишњег мандата: Објавиће кинеску визију 21. века

У ПЕКИНГУ ПОЧЕО ДВАДЕСЕТИ КОНГРЕС КПК КОЈИ НЕЋЕ НИМАЛО ЛИЧИТИ НА 20. КОНГРЕС КПСС

* Кинески лидер био јасна: „Искрено и свим силама инсистирамо на перспективи мирног уједињења са Тајваном, али никада нећемо обећати да ћемо се одрећи употребе силе"

* Нејасно да ли ће Сиодредити наследника и да ли ће у врху остати премијер Ли Кећијанг (67) који има године за пензиј

* Очекује се да ће одговорити на америчку тактику заустављања високотехнолошког развоја Кине и њеног изнуривања методом „ситног сецкања“

______________________________________________________

       У ПЕКИНГУ је почео 20. Конгрес Комунистичке партије Кине који неће нимало личити на 20. конгрес КПСС који је у деценијама које су уследиле изнедрио Михаила Горбачова и Бориса Јељцина са крахом иделогије и државе.

       Кина је та минска поља већ безбедно прошла.

       Главни догађај на конгресу биће оно што је готово извесно унапред: да ће Си Ђинпинг, који је на власти већ десет година, наставити да предводи своју земљу и у наредних пет.

       На кадровском плану, још је нејасно шта ће бити са премијером Ли Кећијангом (67), који је близу година за пензију.

Гловална трговина је убрзала развој Кине

       „Чврсто верујемо да ће под стабилним руководством Централног комитета КПК на челу са другом Си Ђинпингом и заједничким напорима свих делегата, 20. национални конгрес КПК постати конгрес јединства, победе и великих стремљења“, најавио је у претконгресном уводнику People's Daily.

       Конгресу присуствује 2.300 делегата. Они ће изабрати нови Централни комитет КПК, а он Политбиро (25 чланова) и Стални комитет Политбироа (7).

       Чланови КПК су позвани да се збију око "друга Си Ђинпинга као стожера партије".

       Главна интрига је - да ли ће бити именован наследник лидера.

       Очекује се да ће Си у свом конгресном реферату изнети кинеско виђење новог реда и распореда ствари у свету.

Кадар из Музеја Комунистичке партије Кине

       Кинеску визију 21. века.

       И да ће одговорити на америчку тактику заустављања високотехнолошког развоја Кине и њеног изнуривања методом „ситног сецкања“.

       Међу главним Сијевим порукама са конгресне говорнице биле су ове речи:

      „Искрено и свим силама инсистирамо на перспективи мирног уједињења са Тајваном, али никада нећемо обећати да ћемо се одрећи употребе силе и резервишемо могућност да предузмемо све неопходне мере против мешања спољних сила и изузетно малог броја сепаратиста, присталица независности Тајвана, као и њихових сецесионистичких активности“.

       Кина доследно предлаже стварање  светског безбедносног система који би узео у обзир руске интересе. Поред тога, позива Брисел да избегава конфронтацију и одупре се „хладноратовском размишљању“.

       Пекинг је САД већ означио као главног подстрекача и кривца украјинског сукоба.

       Стратешка сарадња Русије и Кинне – како је сликовито рекао шеф кинеске дипломатије Ванг Ји – „нема горњу границу, нема крај нити забрањене зоне“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари