Си: Насилни протести у Хонгконгу угрожавају и принцип „једна земља два система“

МЕГАПОЛИС НА ЈУГУ КИНЕ ПАРАЛИСАН ЧЕТИРИ ДАН УЗАСТОПНО – ДЕМОНСТРАНТИ ПОДИЖУ БАРИКАДЕ

         КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг изјавио је да су "незаконите и насилне" активности у Хонгконгу – које још трају - "озбиљно угрозиле владавину права и друштвени поредак" и да подривају принцип "једна земља два система".

        „Продемократски демонстранти“ и данас су паралисали Хонгконг - четврти дан за редом - барикадама и скуповима што је навело полицију да тражи појачање.

        Си је рекао да Пекинг подржава владу Хонгконга и полицију, и оценио да је неопходно што хитније окончати насиље и увести ред и мир у том граду.

        Акције демонстраната "озбиљно подривају принцип једна земља, два система", рекао је кинески председник који ретко коментарише дешавања у Хонгконгу.

        Протести су почели у јуну због, у међувремену, суспендованог предлога закона о екстрадицији који предвиђа изручење осумњичених Пекингу.

        Демонстранти траже оставку шефице владе Хонгконга Кери Лам и истрагу о томе да ли је полиција користила прекомерну силу у сузбијању протеста.

        Класика обојених револуција – од бирања повода, до ширења захтева, радикализације и коришћења насиља против полиције, са тражењем да се истражи полицијска „прекомерна употреба силе“...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари