Си Ђинпинг предложио увођење међународног система „здравствених кодова“

КИНА ТВРДИ ДА РЕТКО ИМА ВИШЕ ОД 10 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО, БРОЈ УМРЛИХ ЗАУСТАВИЛА ИСПОД 5.000

* Иницирао је стварање система QR кодова који би се заснивао на узајамном признавању резултата PCR тестова на коронавирус од стране земаља и региона света. Свачији код би садржавао резултате испитивања на ковид-19 и друге податке  о онима који путују у иностранство

* Кина већ има свој „здравствени код“ који се зове „јианкангбао“. Кинески програмери су на њему почели да раде још у фебруару, када је пандемија тек узимала маха. Функционише на бази популарног кинеског WeChat и система за плаћања  Alipay

* Код аутоматски генерише лични здравствени статус који се приказује на екрану паметног телефона и може бити у три боје: зеленој (овај грађанин корона-опасан), жутој (можда представља претњу) и црвеној (био у контакту са носиоцима вируса)

* Није важно где идете, у биоскоп или у парк - од вас ће се тражити да скенирате QR код приликом уласка. Тај улазак ће се ће се аутоматски додати листи ваших кретања и узеће се у обзир приликом следећег ажурирања вашег личног здравственог стања

_________________________________________________________

       КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг предложио је увођење међународног механизма „здравствених кодова“ како би се створиле могућности за путовања по свету, са што мањим ризиком ширења  коронавируса.

       Си је за време онлајн самита Г20 предложио да се уведе систем QR кодова који би се заснивао на узајамном признавању резултата PCR тестова на коронавирус од стране земаља и региона света.

       Другим речима, резултати испитивања на ковид-19 и други подаци грађана који путују у иностранство били би учитавани у јединствени систем.

       Како би тачно цео механизам функционисао и преко које апликације, а и  ко би све био укључен у развој тог система - Си Ђинпинг није прецизирао.

       Изразио је само наду да ће се што више земаља и региона света придружити предложеном механизму.

       Предлог је изазвао вео талас реакција. Од оцена да је то кључ за решавање стварног проблема до упозорења – да би то значило задирање у лична права и слободе.

       Сијева иницијатива да се „кодира“ свет изазвао је претежно негативне реакцијр Запада.

       Кенет Рот, извршни директор Human Rights Watch, објавио је преко Твитера: „Пазите се идеје кинеске владе о стварању глобалног система QR кодова. Почетни фокус је на здрављу, али би се то могло претворити у Тројанског коња који ће обезбедити шири политички надзор“.

Овако изгледа кинески код

       Портпарол кинеског Министарства спољних послова Жао Лиђијан навео је да је „механизам тренутно у раној фази развоја“. И признао: „У будућности још морамо да решимо питања попут међусобног признавања [„здравствених кодова“], употребе и заштите података“.

       У Пекингу је у међувремену објављено да Кина већ преговара о стварању међународног механизма за здравствене кодове, не само са земљама из Г20, већ и са другим земљама и регионима.

       Кина има стабилну епидемиолошку ситуацију последњих неколико месеци. Број заражених ретко прелази десетак дневно. Број умрлих се зауставио на 4.634 и не мења се већ пола године...

       Кина већ има свој „здравствени код“ који се у њој зове „јианкангбао“.

       Кинески програмери су на њему почели да раде још у фебруару, када је пандемија тек узимала маха.

       Програм функционише на бази популарног кинеског гласника WeChat и система за плаћања  Alipay.

       Прво је представљен као експеримент у источној провинцији Жеђианг, а затим је проширен и на друге регионе Кине.

       Да бисте у Кини добили лични „здравствени код“, потребно је да се региструјете у апликацији, наводећи личне податке, укључујући број личне карте, да отпремите снимак тог документа и пружите информације о својим кретањима током протекле две недеље.

       Након програм аутоматски утврди да ли сте били у опасним подручјима и да ли сте могли имати контакт са инфициранима.

       На основу добијених података, апликација аутоматски генерише лични здравствени статус који се приказује на екрану паметног телефона и може бити у три боје: зеленој (овај грађанин није посетио места са високим нивоом епидемиолошке опасности и није ступио у контакт са потенцијалним преносиоцима коронавируса), жутој (ова особа може да представља потенцијалну претњу приликом контаката и путовања и треба да проведе недељу дана код куће у самоизолацији) и црвеној (посетио је подручја са високим ризиком од заразе или је био у контакту са носиоцима вируса).

       У Кини се „здравствени код“ свакодневно аутоматски ажурира и може променити боју.

Си Ђинпинг

       Тренутно, без „зеленог“ статуса у Кини, не можете ући у тржне и забавне центре, отићи у музеј или вечерати у ресторану. Обезбеђење будно проверава „здравствене кодове“ на улазима.

       Шта крије „здравствени код“?

       Алгоритми „здравственог кода“ заснивају се на анализи података о путовањима по Кини, коришћењу јавног превоза, посетама ресторанима, кафићима и другим јавним местима и продавницама.

       За прикупљање ових података користе се и подаци о електронским плаћањима.    

       Није важно где идете, у биоскоп или у парк - од вас ће се тражити да скенирате QR код приликом уласка.

       Тај улазак ће се ће се аутоматски додати листи ваших кретања и узеће се у обзир приликом следећег ажурирања вашег личног здравственог стања.

       Ако је у биоскопу, у којем сте били, истовремено био носилац корона вируса - највероватније ћете морати да одете на тестирање на коронавирус, можда и у карантин.

       Кинески програмери су дорадили „здравствени код“ додавањем интерфејса на енглеском језику, што је омогућило „кодирање“ грађана других земаља.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари