Шеф кинеске дипломатије: САД су највећи извор нестабилности у свету

ВАНГ ЈИ НА САМИТУ Г20 У НАГОЈИ: НЕКИ АМЕРИЧКИ ПОЛИТИЧАРИ НАПАДАЈУ КИНУ ШИРОМ СВЕТА

Пекинг је уверен да немире у Хонгконгу потпирује Вашингтон

* Доналд Трамп претходно изјавио да би Кина– да није њега – уништила Хонгконг „за 14 минута“

___________________________________________________________

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе су највећи су извор нестабилности на свету, а њихови политичари обилазе свет и неутемељено блате Кину, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

        Ји је то учинио на састанку земаља чланица Г20 у Јапану.

        Односи две највеће светске економије нарушени су огорченим трговинским ратом, који настоје решити, и размирицама око људских права, стања у Хонгконгу и америчке подршке Тајвану. А Доналд Трамп је чак изјавио да би Кина – да није њега –уништила Хонгконг „за 14 минута“.

        На састанку с холандским министром спољних послова Стефом Блоком на маргинама сусрета министара спољних послова групе Г20 у јапанскоме граду Нагоји Ванг није се устезао да критикује САД.

        „Сједињене Државе залажу се за једностраност и протекционизам наносећи тиме штету мултилатерализму и мултилатералном трговинском систему. Та је држава већ постала највећи светски дестабилизујући чинилац", пренело је кинеско Министарство спољних послова Вангову изјаву.

Ванг Ји

        „Неки амерички политичари нападали су Кину широм света, без доказа. Сједињене Државе су, из политичких разлога, користиле државни апарат да би се 'грубо умешале' у унутрашње кинеске послове настојећи на тај начин нашкодити 'једној земљи и систему' као и стабилности Хонгконга и његовом просперитету", додао је Ванг.

        Кина се ове недеље разљутила пошто је амерички Представнички дом усвојио два предлога закона којима се подупиру демонстранти у Хонгконгу.       

        Кина управља Хонгконгом по моделу „једна земља, два система“.

        Ванг је рекао и да су развој и раст Кине неизбежан историјски тренд који не може зауставити ниједна сила.

        Подразумевало се: па ни Америка.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари