Поново оживела легенда о „кинеском Метузалему“ који је наводно живео 256 година

ПО ДРУГОЈ ВЕРЗИЈИ – ЛИ ЧИНГ-ЈУН КОЈИ ЈЕ ТВРДИО ДА ЈЕ РОЂЕН 1736. - ЖИВЕО ЈЕ „САМО“ 197 ГОДИНА

* Кинески медији наводе да је 1930-те један професор  Универзитета Чанду открио „императорски запис из 1827-ме којим се Лију честита 150-ти рођендан“!

* Када је већ имао 71 годину, Ли се преселио у град Кај Сијан где је припаднике кинеске армије обучавао борилачким вештинама. Један од његових ученика је посведочио да је од „мајстора Лија“чуо да се – када је већ напунио 130 година – срео са једним пустињаком који му је тврдио да већ живи 500 година!

________________________________________________________________________

         НЕ догађа се често да се након девет деценија почне причати о неком обичном човеку. Понекад се и то деси, а у случају Кинеза Ли Чинг-Јуна, који је умро 1933-ће, нимало случајно.

         Већ девет деценија је, наиме, у оптицају верзија по којој је Ли живео између 197 и 256 година! као старозаветни патријарси.

         Од самог почетка постоје они који су склони да поверују да је Ли био „Метузалем нашег времена“, али и они који су уверени да су у његову биографију „уграђене манипулације“.

         Према подацима и сазнањима која су дошла до нашег времена, Ли је тврдио да се родио 1736-те.

         Постоји наводо и податак да је рођен 1677-ме!

         Кад би било тачно ово друго, то би значило да је проживео оних 256 година.

         Кинески медији наводе да је 1930-те један професор  Универзитета Чанду открио „императорски запис из 1827-ме којим се Лију честита 150-ти рођендан“!

         Тврде и да су му ондашње власти кроз 50 година честитале 200-ти рођандан!

         The New York Times je 1928-ме у Лијево село послао новинара који је од мештана чуо да су им дедови причали да Лија знају `од малих ногу` а да је он тада виоћ одрастао човек.

         Лисе родио у месту Кси Ђијанг Сијан, у кинеској провинцији Цечуан.

         Још као младић је наводно почео да се бави лековити травама којима је посветио цео живот. Сматра се да се нарочито бавио „травама које продужавају живот“.

         Када је већ имао 71 годину, преселио се у град Кај Сијан где је припаднике кинеске армије обучавао борилачким вештинама.

         Један од његових ученика је посведочио да је „мајстор Ли“ свакодневне вежбе сматрао кључем своје дуговечности.

         Посведочио је такође да је од њега чуо да се – када је већ напунио 130 година – срео са једним пустињаком који му је тврдио да већ живи 500 година!

         Он му је наводно и открио нови пут ка дуговечности који је водио преко багуа, гимнасике цигун и `новина у исхрани`...

         Пошто је немогуће испроверавати шта је у свему овоме пуна истина, а шта није – спорови о „кинеском Метузалему` неће се скоро завршити... Можда и никада...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари