Полиција у Хонгконгу сузавцем растеривала насилне демонстранте

ПОДИЗАЊЕМ БАРИКАДА БЛОКИРАЛИ ГЛАВНУ САОБРАЋАЈНИЦУ И КАНЦЕЛАРИЈУ ВЛАДЕ У ПЕКИНГУ

          ПОЛИЦИЈА Хонгконга је употребила сузавац да би растјерала групу окупљених демонстраната испред Канцеларија за везу кинеске владе, преносе локални медији.

         Више десетина хиљада људи учествовало је у протестној шетњи у Хонгконгу. Протест се одржава дан пошто је полиција сузавцем и гуменим мецима растерала демонстранте.

         У нередима су 24 особе повређене, а 11 их је приведено.

         За данас је полиција дозволила одржавање скупа у парку, али је забранила шетњу кроз град у коју је опозиција ипак кренула.

         Једна група демонстраната упутила се ка источном прометном трговачком кварту, где је подигла барикаде и блокирала главну саобраћајницу.

         Друга група се упутила на запад, до Канцеларије за везу кинеске владе у Хонгконгу, где је био распоређен велики број полицајаца.

         На ТВ снимцима се види да су полицајци употребили сузавац против учесника марша који су подигли барикаде и недалеко од Канцеларије кинеске владе.

         Демонстранти су током прошлонедељних протеста гађали зграду кинеских власти фарбом и јајима.

         Прошлог месеца су у Хонгконгу почели масовни протести због закона о екстрадицији којим би се омогућило да се осумњичени за разна дела предају централним властима Кине на суђење.

         Приједлог закона је повучен, али су демонстранти своје захтеве проширили захтевајући директне изборе, распуштање парламента и истрагу полицијске бруталности.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари