Пекинг поручио Трампу: Не губите из вида да вам је непријатељ корона вирус, а не Кина

ГЕНГ ШУАНГ: И МИ СМО МЕЂУ ЖРТВАМА, А НИСМО НИ САУЧЕСНИЦИ У ПОЈАВИ КОРОНЕ

Генг Шуанг

* Портпарол кинеске дипломатије: Пекинг не сматра да Сједињене Државе сносе никакву одговорност за птичји грип или глобалну економску кризу из 2008. године, која је кренула из САД па захватила цео свет. Међународна заједница мора сарађивати и победити вирус. Увреде не могу купити време нити вратити мртве

_______________________________________________________________________

        ПОРТПАРОЛ Министарства спољних послова Генг Шуанг реаговао је на изјаву америчког председника Доналда Трампа да ће се Кина суочити са последицама ако се испостави да су њене власти намерно организовале избијање епидемије.

        Поручио је и Трампу и америчким политичарима да не губе из вида да им је непријатељ корона вирус, а не Кина:

        „Кина је, као и све друге земље, такође жртва епидемије. Ми смо међу онима који су претрпели штету, али је нисмо проузроковали. Штавише, нисмо ни саучесници у појави вируса“.

        Нагласио је да међународна заједница мора сарађивати док пролази кроз садашње тешко време, „а не усмеравати оптужбе на друге и у њима тражити кривце“.

        Дипломата је напоменуо да Пекинг не сматра да Сједињене Државе сносе никакву одговорност за птичји грип или глобалну економску кризу из 2008. године, која је кренула из САД па захватила цео свет.

        „Морате схватити да је непријатељ вирус, а не Кина. Међународна заједница мора сарађивати и победити вирус. Увреде не могу купити време нити вратити мртве“, нагласио је званични говорник кинеског Министарства спољних послова.

        Шуанг је у име свог државног врха изразио наду да ће у САД победити здрав разум и научно верификоване чињенице:

        „Треба да престану да вређају Кину, да дају неодговорне изјаве. Нека се фокусирају на унутрашње напоре у борби против епидемије и окрену глобалној сарадњи против пандемије“.

        Ово је било реакција на изјаву Доналда Трампа да ће се Кина могла суочити са последицама ако се докаже да Пекинг намерно прикривао епидемију проузроковану новом коронавирусном болешћу.

        Трумп је саопштио и да су власти Сједињених Држава одлучиле да истраже околности под којима је избила пандемија корона вируса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари