Пекинг оптужио САД да урушавају светски поредак ради очувања своје хегемоније

ДРЖАВНИ САВЕТ КИНЕ ОБЈАВИО СВОЈ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ „КРШЕЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА У САД 2019“

* У извештају се указује да прикупљање новца за кампању у САД, која ће се завршити избором шефа државе почетком новембра 2020-те, „из дана у дан постаје све безумнија“

____________________________________________________________

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе не поштују међународно право, иступају из мултилатералних споразума, користе санкције и оружје у хегемонистичком духу што доводи до хаоса и стварања хуманитарних катастрофа широм света, наводи се у извештају Државног савета Кине „Кршење људских права у САД у 2019.“.

        Још се наглашава да САД – по цену урушавања светског поретка и система међународних односа заснованих на Повељи УН - воде једнострану политику у функцији очувања сопственог хегемонистичког положаја.

        У извештају Државног савета Кине се оцењује и да председнички избори у САД представљају забаву за богате.

        У истом извештају се указује да је CNN 7. фебруара прошле године објавио да су трошкови избора за Конгрес САД износили 5,7 милијарди долара што је више од потрошеног на председничке  изборе у САД одржане 2008-ме који су били на нивоу 5,3 милијарде.

        Богати Американци преко финансирања изборних кампања купују невероватан политички утицај, а новац управља свим политичким процесима и подрива саме темеље демократије у САД.

        Државни врх Кине оцењује да прикупљање новца за изборну кампању у САД, која ће се завршити избором шефа државе почетком новембра 2020-те, „из дана у дан постаје све безумнија“.

        Извештај Државног савета Кине су одговор на амерички годишњи извештај у којем се Пекинг оптужује за кршење људских права.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари