Пекинг: Американци од сваког брода са течним гасом за ЕУ имају $100 милиона екстрапрофита

ПОРТПАРОЛ КИНЕСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ЏАО ЛИЂИЈАН: САД СУ ПОТПАЛИЛЕ УКРАЈИНСКУ КРИЗУ

* ЛИЂИЈАН: САД су највећи добитник од украјинске кризе, коју су саме изазвале. Оне ратни пожар гледају са друге обале и убиру корист... Разлика у ценама гаса у Европи и Америци достигла рекордан ниво – гас је у Европи 10 пута скупљи!

____________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе су покретач сукоба у Украјини, а сада из далека посматрају енергетску кризу у Европи и на њој масно, са екстрапрофитом зарађују.

       Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијан, овој својој основној оцени је додао:

        „Ескалација украјинске кризе траје више од пола године, што још једном доказује да једностране санкције САД и Запада не могу решити проблем, већ се, напротив, њихове последице континуирано умножавају. Слажу се једне на друге и шире се“.

       Лиђијан је посебно указао да је разлика у ценама гаса у Европи и Америци достигла рекордан ниво, да је јаз међу њима већ 10-струки, односно – да је толико пута гас у Европи скупљи.

       Према речима високог кинеског дипломате, који се позвао на податке америчког  портала Business Insider, америчке компаније на сваком броду са течним гасом за ЕУ могу имати више од 100 милиона долара ванредне добити.

Џао Лиђијан

       „САД су највећи добитник од украјинске кризе, коју су саме изазвале. Оне ратни пожар гледају са друге обале и убиру корист, што заслужује да светска заједница размисли и буде на опрезу“, закључио је Лиђијан.

       Швајцарски лист Blick оптужио је САД да капитализују европску гасну кризу, наводећи да потражња за енергијом без преседана у еврозони помаже америчким извозницима енергената да се богате.

       Тај лист прецизира да је током године удео испорука течног гаса из Сједињених Држава у потрошњи ЕУ порастао са 20% на 60%.

       Истовремено, многе европске компаније биле су принуђене да напусте сарадњу са Москвом и пређу на америчко гориво.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари