„Мисли Си Ђинпинга“ уведене у програме свих кинеских школа и факултета

ОД ЗИМЕ 2021. У СВИМ ШКОЛАМА И КОЛЕЏИМА ЗАБРАЊЕНО КОРИШЋЕЊЕ СВИХ СТРАНИХ УЏБЕНИКА

* Global Times: „Основне школе ће се фокусирати на усађивање љубави према земљи, Комунистичкој партији Кине и социјализму. У средњим школама фокус ће бити на комбиновању перцептивног искуства и стицања знања како би се ученицима помогло да формирају основне политичке судове и мишљења“

* Свима наложено да користе материјале који „имплементирају водеће принципе марксизма и одражавају кинеске особености“: на бази марксизма-лењинизма, мисли Мао Цедунга, теорије Денг Сјаопинга и социјалистичких мисли Си Ђинпинга

___________________________________________________________

          КИНЕСКЕ власти увеле су предмет под називом "Мисли Си Ђинпинга" у школске и универзитетске наставне планове и програме.

          Према програму, часови о идеологији Си Ђинпинга одржаваће се од основне школе до универзитета како би се „млади научили да слушају Комунистичку партију“ и ојачали патриотизам.     

          „Основне школе ће се фокусирати на усађивање љубави према земљи, Комунистичкој партији Кине и социјализму. У средњим школама фокус ће бити на комбиновању перцептивног искуства и стицања знања како би се ученицима помогло да формирају основне политичке судове и мишљења", пренео је утицани кинески лист на енглеском Global Times.

          На факултетима ће нагласак бити на развоју теоријског мишљења студената.

          Министарство просвете је у саопштењу навело и да је сврха наставе „да се одгајају градитељи и следбеници социјализма на свеобухватној моралној, интелектуалној, физичкој и естетској основи”.

          Програм је прогласио „апсолутну власт партије над народном војском“.

          У зиму 2021. кинеско министарство образовања забранило је употребу у државним школама, колеџима и универзитетима у земљи било каквих страних уџбеника и приручника, укључујући радне свеске и страну класичну литературу.

          У наредби се истиче да све школе треба да користе материјале који „имплементирају водеће принципе марксизма и одражавају кинеске особености“: на бази марксизма-лењинизма, мисли Мао Цедунга, теорије Денг Сјаопинга и социјалистичких мисли Си Ђинпинга.

          Концепт „Мисли Си Ђинпинга о социјализму у новој ери“ укључен је у кинески устав из 2018. године.

          До сада погледи ни једног од кинеских руководилаца, осим оснивача Комунистичке партије Кине Мао Цедунга, нису означени као „мисли“.

           „Мисли“ су на кинеском на врху хијерархије, а само су имена Маоа и Денга повезана са сопственим идеологијама.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари