Кинеза има 1,411 милијарди, али ће Пекинг дозволити паровима у једној провинцији да имају деце – колико хоће

КИНА ОСЕЋА НЕДОСТАТАК РАДНЕ СНАГЕ – НИЈЕ ИСКЉУЧЕНО ДА ЋЕ И НОВЧАНО СТИМУЛИСАТИ РАЂАЊЕ

* Кина је планирала да до краја 2020. године има 1,42 милијарде становника, дакле – има мањак од 9 милиона. Овај `мањак` је проузроковао углавном низак наталитет. Заправо: из године у годину – све нижи. Упркос томе што је Кина од 2016. године, први пут после неколико деценија, напустила политику „Једна породица - једно дете“, омогућавајући паровима да имају и друго

* Ако се тренутни наталитет одржи и након 2030. године, Кина ће имати акутни недостатак радне снаге, а на сваког другог пореског обвезника долазиће по један пензионер

_____________________________________________________

       КИНА је објавила податке са свог последњег, седмог пописа становништва који је почетком 2021-ве обавило 7 милиона пописивача.

       Попис је показао да у Кини живи 1,411 милијарди људи, што значи да је и даље најногољуднија држава на свету.

       Бар док Индија ове године не изврши свој попис.

       Међутим, резултати пописа нису превише обрадовали власти у Пекингу јер се показало да је у протеклој деценији годишња стопа прираста становништва (0,53%) била најнижа од раних 1960-их, када је Кина имала десетине милиона смрти од глади.

       Кина је планирала да до краја 2020. године има 1,42 милијарде становника, дакле – има мањак од 9 милиона.

       Овај `мањак` је проузроковао углавном низак наталитет. Заправо: из године у годину – све нижи. Упркос томе што је Кина од 2016. године, први пут после неколико деценија, напустила политику „Једна породица - једно дете“, омогућавајући паровима да имају и друго.

       Стопа наталитета ипак је тек 1,3 деце по жени.

       Зато се и проценат старијих повећао: Кинези старији од 65 година су 2010. чинили 8,9% укупне популације, а сада је њихов удео порастао до 13,5%.

       Штавише, ако се тренутни наталитет одржи и након 2030. године, Кина ће имати акутни недостатак радне снаге, а на сваког другог пореског обвезника долазиће по један пензионер.

       Старосна граница за одлазак у пензију за мушкарце у Кини је 60 година, за жене 55. Међутим, Кина ће наредних пет година постепено подизати старосну границу за пензију.

       И зато што Кинези у 21. веку живе, у просеку, готово 10 година дуже.

       Истовремено, власти су почеле да стимулишу наталитет (добијање другог детета), али то засад не функционише, па кинески демографи све чешће говоре о потреби уклањања свих ограничавања броја деце у кинеским породицама.

       Неки чак предлажу прелазак на финансијске подстицаје за рађање.

       Званични Пекинг је засад опрезан.

       Национална здравствена комисија саопштила је да се разматра само „пилот програм“ – омогућавање само становницима кинеских североисточних провинција да рађају децу без ограничавања. О подстицајним исплатама за рођење детета уопште нема ни  говора.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари