Кинеска дипломатија: Вирус корона су у Вухан донели припадници оружаних снага САД

ПЕКИНГ НИЈЕ НАСТУПИО СА ОПТУЖБОМ, АЛИ СЕ НАРЕДНИХ ДАНА МОГУ ОЧЕКИВАТИ ИЗНЕНАЂЕЊА

* Званични говорник Министарства спољних послова Кине Лиђиан ЖАО затражио да Американци открију кад су имали „нултог пацијента“ и да „све објасне“

___________________________________________________________________

        ЗВАНИЧНИ говорник Министарства спољних послова Кине Лиђиан Жао изнео је претпоставку да су вирус коронова новог типа у Вухан донели припадници оружаних снага САД.

        Мада није изговорио директну оптужбу да је епидемија Кини подменута, у наставку је рекао:

        „Када се у Сједињеним Државама појавио `нулти` пацијент? Колико је код њих људи инфицирано? У које болнице су ти људи смештени? Нека буду отворени! Вероватно су припадници америчке војске унели епидемију у Вухан. Нека објаве податке о зараженима у самим САД! Сједињене Државе су дужне да нам све објасне!“

        Лиђиан Жао је на овај начин одреаговао на изјаву Роберта Редфилда, шефа Центра за осујећивање и контролу болести, да је код неколико људи, за које се веровало да су умрли од грипа, накнадно (после смрти) констатовано да су били заражени вирусом корона.

        Кинеско министарство, као што се види, није прецизирало како су Американци унели вирус у Вухан, нити – да ли је то било намерно или случајно.

Лиђиан Жао

        Судећи по питањима на које Жао тражи одговор – Пекинг зна много више.

        Наредних дана се, по свему судећи, могу откривати нова открића и оптужбе.

        Број оболелих се у Кини смањује из дана у дан. Последњих дана – са изузетком провинције Хубеј – није забележен ни један једини нови случај обољевања од вируса корона.

        У Европи се, напротив, епидемија шири. Центар епидемије је Италија.

        Светска здравствена организација је оценила да се ради о пандемији, а Доналд Трамп је дан касније затворио границе САД за све који долазе из Европе (осим Велике Британије).

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари