Кина због „америчке руке“ у Хонгконгу увела санкције NDI, Human Rights Watch и Freedom House

ОБУСТАВИЛА И ДАВАЊЕ САГЛАСНОСТИ НА УЛАЗАК АМЕРИЧКИХ РАТНИХ БРОДОВА У ХОНГКОНГ

Британизовани Кинези под америчким заставама

демонстрирају против своје земље

* Портпаролка кинеске дипломатије – Хуа Чунјин – саопштила да су САД - доношењем „Закона о заштити људских права и демократије у Хонгконгу“ - „озбиљно прекршиле међународно право и основне норме међународних односа“. Посебно је нагласила да се Вашингтон – не само тим законом – меша у унутрашње ствари Кине

* Упитана – када ће Пекинг обновити разматрање захтева САД за посете њихових бродова и авиона Хонгконгу – била је и кратка и јасна: „Чим САД престану да се мешају у наше ствари. То, дакле, зависи од даљих корака Вашингтона“

* ФАКТИ: Шта мислите: које би све земље имале разлога да уведу санкције против три америчке `"невладине" организације које је по предугачким прстима ударио Пекинг? Да ли за то разлоге има и Србија?

_______________________________________________________________________

        МИНИСТАРСТВО спољних послова саопштило је данас да је суспендована ревизија захтева америчких војних бродова и авиона за посету Хонгконгу.

        Овај потез званичног Пекинга директан је одговор на „Закон о заштити људских права и демократије у Хонгконгу“ који је усвојен у Конгресу САД као подршка демонстрантима у том мегаполису који је деценијама држала Велика Британија у статусу своје колоније.

        Кина је такође саопштила да је због „подршке екстремним и насилним активностима у Хонгконгу“ увела санкције против низа америчких НВО међу којима су NDI, Human Rights Watch (HRW) и Freedom House.

        Пекинг је минуле недеље најавио "чврсте противмере" уколико САД наставе са мешањем у догађаје у Хонгконгу.

        Амерички председник Доналд Трамп претходно је потписао указ о људским правима којим САД подржавају демонстранти у Хонгконгу.

        Тим актом је предвиђена и могућност да Вашингтону уводи санкције или да суспендује специјални трговински статус Хонгконга због наводног кршења људских права.

        Портпаролка кинеске дипломатије – Хуа Чунјин – саопштила је да су САД доношењем поменутог закона „озбиљно прекршиле међународно право и основне норме међународних односа“.

        Посебно је нагласила да се Вашингтон – не само тим законом – меша у унутрашње ствари Кине.

        Упитана – када ће Пекинг обновити разматрање захтева САД за посете њихових бродова и авиона Хонгконгу – била је и кратка и јасна:

        „Чим САД престану да се мешају у наше ствари. То, дакле, зависи од даљих корака Вашингтона“.

        Контрапотез Пекинга се могао очекивати. САД се нису овако држале према Кини ни у време Хладног рата.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари