Кина уводи санкције америчким компанијама које наоружавају Тајван

АМЕРИКАНЦИ ДЕЦЕНИЈАМА УВОДИЛИ САНКЦИЈЕ КОМЕ СУ ХТЕЛИ И КАКО СУ ХТЕЛИ

* Пекинг (не)очекивано одреаговао на одлуку Вашингтона да Тајвану испоручи 66 ловаца F-16, са пратећом опремом и резервним деловима. Показао је државном врху САД да одсад ни батина санкција поводом оружја неће бити резервисана само за САД, да ће имати - два краја

______________________________________________________________________

        САНКЦИЈЕ су годинама – уз војну силу и претњу силом – главно америчко оружје.

        Сједињене Државе су их уводили против свих који им нису били по вољи или су им стајали на неком путу. И, нико није могао да им се супротстави. Али, сада се нашао неко ко је спреман да парира и да преузме ризик који то са собом носи.

        Портпарол Министарства спољних послова Кине, Генг Шуан, уложио је протест своје земље Вашингтону због одобрене продаје Тајвану 66 ловаца F-16. Још је најавио санкције против америчких компанија укључених у наоружавање Тајвана.

        За те ловце, са пратећом опремом и резервним деловима, Тајпех ће платити 8 милијарди долара, а Генг је навео да су САД тим поводом већ „строго упозорене“.

        Додао је да је Пекинг амерички војни и државни врх и раније упозоравао да су могуће санкције „против одговарајућих америчких компанија“.

        Санкције против произвођача F-16 постају део америчко-кинеског трговинског рата. Али, са изгледима да постану најважнија `коцкица` у мозаику кинеских котрасанкција.

        Пекинг је званични Вашингтон и раније позивао да је подрива суверенитет Кине у Јужном Кинеском мору и подсећао да је Тајван „неодвојиви део територије Кине“.

        Пекинг је у јулу запретио ратом „спољним силама које раде на независности Тајвана“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари