Кина тестира новинаре државних медија на марксизам и „политичко мишљење“ Си Ђинпинга

„КИНЕСКИ САН“ СЕ ВРАЋА „ИДЕАЛИМА КОМУНИЗМА“  - КИНА БОЉИ ОБРУЧ ЗА НАРЕДНЕ ДЕЦЕНИЈЕ НЕМА

* За тестирање кинеских новинара биће коришћена апликација Xuexi Qiangguo. А `испите` ће на тај начин `полагати` 10.000 новинара из 14 државних онлајн информативних издања

* Све је подељено на пет целина. Једна је посвећена марксизму, а још једна „политичком мишљењу“ Си Ђинпинга. Само тестирање раје 90 минута, а за пролаз је потребно скупити 80 бодова од 120 могућих.Ко не положи тест – имаће право на поправни. А ко и на њему киксне – може изгубити посао

* Многи аналитичари су све досад сматрали да је Комунистичка партија Кине комунистичка само по називу и да ће се врло брзо одрећи марксизма. Међутим, са доласком на власт Си Ђинпинга – почело је, све чешће, указивање на значај за Кину верности идејама марксизма и маоизма

_________________________________________________________________________

        Аутор: Петар АКОПОВ

        КИНА ће ускоро почети да проверава колико новинари њених државних медија добро познају марксизам и радове Си Ђинпинга.

         Провера је, заправо, већ почела у пилот-режиму. Тестирању ће за почетак бити подвргнуто 10.000 новинара.

        Народна Република Кина за који дан ће обележити 70 година свог постојања, то јест – доласка на власт њене Компарије.

        Иако иза себе има већ 40 година тржишних реформи, Кина се није одрекла социјализма, односно – „социјализма са кинеском спецификом“.

        Није нестала ни руководећа улога Компарије међу чијих 90 милиона чланова је и најпознатији кинески милијардер Џек Ма.

        Ако се има у виду, да кинески комунисти држе већину руководећих положаја – јасно је и да је међу њима највише невоља савременог кинеског друштва – од корупције до клањања пред Западом.

        Многи аналитичари ду дуго сматрали да је Комунистичка партија Кине комунистичка само по називу и да ће се врло брзо одрећи марксизма.

        Међутим, са доласком на власт Си Ђинпинга – почело је, све чешће, указивање на значај за Кину верности идејама марксизма и маоизма.

        Није то био никакав црвени реванш. У Пекингу, напросто, одлично схватају да је управо вера у велики циљ кинеског народа – у „кинески сан“ – обруч који ће најбоље држати кинеско друштво у наредним деценијама.

        „Кинеском сну“ су прилагођени и марксизам и маоизам. Одустајање од њих – за Комунистичку партију Кине, а и за саму Кину, било би самоубиствено.

        За тестирање кинеских новинара биће коришћена апликација Xuexi Qiangguo. А `испите` ће на тај начин `полагати` 10.000 новинара из 14 државних онлајн информативних издања.

        Засад само пекиншких.

        Апликација Xuexi Qiangguo појавила се почетком 2019-те. Сви чланови партије обавезни су да је `учитају` у мобилне, таблете и лаптопове и да се на њој региструју.

        Апликација им омогућава приступ новостима, пробраним чланцима, видео-снимцима и документарним филмовима о историји КПК.

        Xuexi Qiangguo од 23. септембра садржи одговоре на питања на која ће морати да одговоре сви који ће морати да прођу онлајн-тестирање.

        Све је подељено на пет целина. Једна је посвећена марксизму, а још једна „политичком мишљењу“ Си Ђинпинга.  

        Само тестирање раје 90 минута, а за пролаз је потребно скупити 80 бодова од 120 могућих.

        Ко не положи тест – имаће право на поправни. А ко и на њему киксне – може изгубити посао.

        Процењује се да ће већина бити успешна већ у првом покушају. Прво зато што су чланови КПК. А друго: тестирања су саставни део управљања Кином. још од Конфучијевих времена.

        „Кинески сан“ подразумева да ће Кина до 2040-те постати „богата, моћна, демократска,, цивилизована, хармонична и савремена социјалистичка држава“.

        (део ширег ауторског текста)


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари