Кина поручила и Вашингтону и Тајпеху да је спремна да ратује за Тајван

ИСТОВРЕМЕНО ЛОНДОНУ ПОРУЧИЛА ДА „ЗАЧЕПИ УСТА“ И ПРЕСТАНЕ ДА СЕ МЕША У СТВАРИ ХОНГКОНГА

* Вероватно није случајно што Пекинг „затеже уже“ и према Вашингтону и према Лондону у време објављивања своје „Беле књиге о националној одбрани Кине у новој епоси“. А у њој за своје основне циљеве је прогласила „одвраћање (агресора) и супротставаљање свакој агресији... онемогућавање  `независности Тајвана`, гушење сепаратистичких покрета и њихових пројеката попут `Независног Тибета` и `Источног Туркестана`.  Фундаментални значај има и обезбеђивање интереса земље на морима“

________________________________________________________________________

         ЗВАНИЧНИ Пекинг све мање се либи да својим критичарима са Запада показује и „зубе“ и „мишиће“.

         Кинеско Министарство одбране упозорило је данас и Американце и власти у Тајпеху да је Кина спремна и за рат уколико се неко дрзне да покуша да одвоји Тајван од матице".

         Истовремено је оптужило САД за подривање глобалне стабилности и осудило продају америчког оружја острву које Пекинг сматра неотуђивим делом своје територије.

         Пентагон је почетком јула објавио да је Стејт департман дозволио продају оружја Тајвану, а у арсеналу вредном око 2,2 милијарде долара налазе се и тенкови и ракете "Стингер".

         Кина је упозорила да ће увести санкције против компанија из САД које буду укључене тај посао.

         Кина је данас посоветовала `спољним снагама` - имајући у виду пре свега Велику Британију – да „зачепе уста и не мешају се у  политички процес у Хонконгу“.

         Званични говорник њене дипломатије Хуа Чунјин додано је прецизирао и нагласио:

         „Наша позиција по том питању је веома, веома јасна. Против смо било чијег мешања у ствари Хонгконга. Зато очекујемо да такви што пре запуше уста и прекину са мешањем“.

         Минуле недеље је протест у Хонгконгу окупио око 30.000 људи, а страни посматрачи процењују да ће Пекинг пооштрити контролу над њим ако се демонстрације наставе.

         Вероватно није случајно што Пекинг „затеже уже“ и према Вашингтону и према Лондону у време објављивања своје „Беле књиге о националној одбрани Кине у новој епоси“.

         У том документу се подвлачи да ће Кина „свим средствима бранити свој национални суверенитет, јединство и територијалну целовитост“.

         За своје основне циљеве Кина је прогласила „одвраћање (агресора) и супротставаљање свакој агресији... онемогућавање  `независности Тајвана`, гушење сепаратистичких покрета и њихових пројеката попут `Независног Тибета` и `Источног Туркестана`.  Фундаментални значај има и обезбеђивање интереса земље на морима“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари