Кина подржава напоре Србије да очува суверенитет и територијални интегритет

ИЗЈАВА МАО НИНГ, ПОРТПАРОЛКЕ КИНЕСКОГ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

 

Мао Нинг

* Позвала Приштину да изврши своју дужност успостављања Заједнице општина са српском већином. А НАТО - да поштује суверенитет и територијални интегритет релевантне земље (Србије) и истински допринесе миру у региону

_________________________________________________________

          КИНА подржава напоре Србије у очувању суверенитета и територијалног интегритета, изјавила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.

         Мао је то изјавила на редовној конференцији за новинаре у Пекингу после медијских извештаја да су тензије на Косову и Метохији ескалирале, као и да су снаге предвођене НАТО-ом и тзв. косовска полиција у понедељак примениле насиље како би растерале српске демонстранте, када је на десетине повређено.

         - Кина помно прати развој догађаја. Подржавамо напоре Србије да очува суверенитет и територијални интегритет, противимо се једностраним акцијама привремених институција у Приштини и позивамо је да изврши своју дужност успостављања асоцијације/заједнице општина са српском већином. Позивамо НАТО да сви поштујемо суверенитет и територијални интегритет релевантне земље и истински допринесемо миру у региону - изјавила је Нинг.

         Да се Балкан традиционално сматра "буретом барута Европе", док је Косово темпирана бомба коју је подметнуо Запад предвођен Сједињеним Америчким Државама како би распиривао ватру када је то потребно да би им служило при сопственим геополитичким циљевима, кажу и кинески стручњаци, а преноси кинески Глобал тајмс.

         - НАТО је себи доделио улогу чувара мира и градитеља мира у тој области, показујући да као трећа страна мора да спречи релевантне стране да силом решавају сукобе, али сада је директно укључен у сукобе - изјавио је директор Одељења за европске студије на Кинеском институту за међународне студије, Цуи Хонгјиан.

         Кинески медији преносе и да је председник Србије Александар Вучић о питању Косова разговарао са Чен Бо, амбасадорком Кине у Србији.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари