Global Times: Спољна политика Сједињених Држава пребачена на војне колосеке

УТИЦАЈНИ КИНЕСКИ ЛИСТ УВЕРЕН ДА СУ ЗАТО ГЕНЕРАЛИ И АДМИРАЛИ ОМИЉЕНИ САВЕТНИЦИ ШЕФА БЕЛЕ КУЋЕ

* Указао да шеф Стејт департмана Ентони Блионкен - иако је свет можда на ивици великог рата - није прочитао Белу књигу Пекинга под насловом „Тајванско питање и случај поновног уједињења Кине у Новој ери“

_________________________________________________________

          СПОЉНА политика Сједињених Држава пребачена је на ратне колосеке због интереса њихове војне индустрије, у тој мери да је довела до атрофије америчке дипломатије – оценио је кинески државни лист Global Times.

          Навео је да такво стање ствари гура Вашингтон у рат са Кином, пише

          „Многи се неће сложити са тврдњом да је милитаризам доминантан у Вашингтону и инсистираће да у спољној политици САД примат ипак има дипломатија. Тест за такве тврдње могао би да буде - колико добро државни секретар Ентони Блинкен разуме став Кине о деликатном питању Тајвана“.

          Global Times наглашава да шеф Стејт департмана - иако је свет можда на ивици великог рата - не само да није прочитао Белу књигу о одбрани Кине под насловом „Тајванско питање и случај поновног уједињења Кине у Новој ери“, него се није ни састао са својим кинеским колегом да би заједнички развили одговоран приступ превенцији сукоба.

          Утицајни кинески лист на енглеском додатно је указао:

           „После историјских неуспеха у Кореји, Вијетнаму, Ирану и Либану, Американци су жудели да поврате изгубљени војни утицај на светској сцени. Громка победа над Ираком током операције Пустињска олуја учинила је да се САД поново осећају као суперсила. Војска је постала предмет јавног поштовања и почела је да засењује дипломате. Генерали и адмирали, и активни и пензионисани, постајали су  најпожељнији саветници шефа државе за спољну политику. Зато је у односима са Кином, сваки традиционални дипломатски здрав разум био је угушен ратним бубњевима америчке милитаризоване спољне политике“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари