CNN приписује Кини да блокира научне радове о пореклу `короне`, а да ће их и цензурисати

ТВРДИ ДА СЕ ТЕКСТ ТАЈНЕ ДИРЕКТИВЕ ПОЈАВЉИВА НА ДВА САЈТА ПА УБРЗО БИО УКЛОЊЕН

Универзитет Фудан

* Документ је нводно најпре објављен на веб-сајту „Фудан” Универзитета у Шангају, али је у међувремену уклоњен с њега

* Потом га је на свом сајту објавио и„Универзитет геонаука” у Вухану, али је и та страница у међувремену избрисана

___________________________________________________________________________

        КИНА је увела ограничење на објављивање научних радова о коронавирусу, посебно оних који се односе на његово порекло, објавио је Си-Ен-Ен.

        Према новој директиви кинеског Министарства образовања, науке и технологије, сви научни радови који се односе на коронавирус биће подвргнути додатној провери пре него што буду објављени.

        Студијама које се односе на порекло коронавируса биће посвећена додатна пажња и објављивање таквих радова мораће да одобре државни званичници.

        Ова директива издата је на основу инструкција Државног већа за спречавање и контролу ковида-19 са састанка одржаног 25. марта.

        Тај је документ најпре објављен на веб-сајту „Фудан” Универзитета у Шангају, али је у међувремену уклоњен с њега, преноси Танјуг.

        Особа из Министарства која је желела да остане анонимна потврдила је Си-Ен-Ен да је директива издата и напоменула да је реч о интерном документу.

        Још један кинески универзитет - „Универзитет геонаука” у Вухану - објавио је овај документ на свом сајту, а и та је страница у међувремену избрисана.

        Претпоставља се да овакве мере представљају најновији напор кинеских власти да контролишу наратив о пореклу епидемије коронавируса и о одговору владе на кризу.

        Постоје претпоставке да су вирус на човека највероватније пренели слепи мишеви, али кинески званични медији, као и кинеска влада, инсистирају да још не постоји конкретан закључак о пореклу вируса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари